Žena, život, sloboda u novom kino-tjednu

Žena, život, sloboda u novom kino-tjednu

U novom tjednu očekuju nas dva noviteta, nagrađivani filmovi žena o ženama: dokumentarac Steffi Niederzoll nagrađen na Berlinaleu, Sedam zima u Teheranu, koji donosimo u suradnji s Goethe-Institut Kroatien i film Lee Glob koji je na IDFA-i pokupio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac, Apolonia, Apolonia.

Na programu u petak 20. listopada u 20 sati očekuje nas prva projekcija Sedam zima u Teheranu. Redateljica Niederzoll donosi priču o teheranskoj studentici koja biva osuđena na smrt zbog ubojstva muškarca koji ju je pokušao silovati. Sedam godina sudskog procesa popratilo je mnogo pokušaja da se o slučaju osvijesti javnost i izbori za njezinu slobodu. Uz pomoć minuciozno izrađenih maketa zatvorske spavaonice i sudnice, izvornog audio i vizualnog materijala koji je prokrijumčarila iz Irana, te glumice Zar Amir Ebrahim (Sveti pauk) koja daje svoj glas mučno ubijenoj Reyhaneh, na površinu se izvlači nepravda intrinzična šerijatskom pravosudnom sustavu i njegovom odnosu prema ženama te odaje počast ovoj paloj borkinji za ženska prava.

Nakon projekcije u petak nas očekuje razgovor s redateljicom filma koji će voditi voditeljica kina Dina Pokrajac. Film je ovaj tjedan na programu i u subotu 21. te nedjelju 22. listopada u 21 sat.

Apolonia, Apolonia, koja je na rasporedu u subotu i nedjelju u 19 sati, film je koji donosi portret dviju umjetnica – djevojke koja se bori za svoje mjesto na pariškoj umjetničkoj sceni, te same redateljice koja s Apolonijom uspostavlja snažni odnos. Trinaest godina redateljica je pratila mladu umjetnicu, njezino odrastanje i njezin odnos s vlastitim tijelom i stvaralaštvom. Rezultat je dojmljiv film o umjetnosti, ljubavi, majčinstvu, seksualnosti i tome kako uspjeti u svijetu kojim vladaju patrijarhat, kapitalizam i rat, te pritom ne izgubiti sebe.