Zašto skačem u uzbudljivom svijetu neurorazličitosti

Zašto skačem u uzbudljivom svijetu neurorazličitosti

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u petak 2. travnja, u Dokukinu KIC održat će se zagrebačka premijera nagrađivanog dokumentarca britanskog redatelja Jerrya Rothwella, Zašto skačem, o osjetilnom doživljaju svijeta osoba s poremećajem iz spektra autizma.

Temeljen na bestseleru Naokija Higashide, Zašto skačem istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea, a koja imaju poremećaje iz spektra autizma. Trenuci iz života protagonistâ povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu, zašto skače.

Koliko god mi toga bili nesvjesni, živimo u neurotipičnom svijetu koji je neosjetljiv na bilo kakve neurorazličitosti. A Zašto skačem pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi, te da nemogućnost govora nije isto što i nemogućnost misli.

Restart Label film donosi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske (SUZAH).

Nakon premijerne projekcije u petak filmska kritičarka Jelena Pašić razgovarat će s Nikolom Tadićem, programskim koordinatorom SUZAH-a.

Ovo sinestetičko iskustvo možete još uhvatiti ovaj tjedan u subotu 3.4. 21 nedjelju 4.4. 19. Podsjećamo da je iz epidemioloških razloga kapacitet još uvijek smanjen, stoga uzmite svoju ulaznicu što prije.