Zalagaonica apsurdnih predmeta poljskog Detroita

Zalagaonica apsurdnih predmeta poljskog Detroita

Početak lipnja donosi jedan novi naslov, film o jednoj od najvećih zalagaonica u Europi u “poljskom Detroitu”, Zalagaonica Łukasza Kowalskog. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu, CPH:DOX, nakon koje je obišao festivale diljem svijeta. U njemu pratimo kako par ekscentričnih biznismena koji se, uslijed zatvaranja obližnjih rudnika i sve veće nezaposlenosti, trude spasiti ono malo biznisa koje im je dostupno.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak 1. lipnja održat će se razgovor s redateljem Lukaszom Kowalskim koji će se priključiti putem Zooma a vodit će ga filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac. U ovom tjednu film je na programu još od petka do nedjelje.

Među repertoarnim naslovima su i neodoljivi i višestruko nagrađivani glazbeni dokumentarac Cema Kaye Ljubav, smrt i njemačke marke, o glazbenoj supkulturi turskih gastarbajtera u Njemačkoj, te Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma Basilea Carré-Agostinija o simpatičnom umirovljenom, ali nemirnom paru koji se bore za ono što su se čitav život zalagali – jedan bolji svijet. Ljubav i njemačke marke gledamo u petak 2. lipnja u 21 sat, a Ljubav i borbu u nedjelju 4. lipnja u 21 sat.

U subotu 3. lipnja u 19 sati rezervirali smo termin za Autoportret, važan norveški dokumentarac Margreth Olin, Katje Høgset i Espen Wallin o umjetnici koja od svoje desete godine od teškog oblika anoreksije, smrtonosne bolesti koju portretira u svom umjetničkom projektu. Film prikazujemo na Svjetski dan poremećaja u prehrani.