Vikend dokumentarnih hitova

Vikend dokumentarnih hitova

Vikend u Dokukinu KIC donosi selekciju dokumentarnih hitova i festivalskih uspješnica raznovrsnih tema i autorskih pristupa. Ukratko – za svakog ljubitelja dokumentaraca – ponešto!

Osim Medene zemlje (pet, 21 h) i Diega Maradone (sub, 21 h), možete pogledati i talijanski dokumentarac Selfie Agostina Ferrentea (pet, 19 h). Zabavan i u isto vrijeme potresan dokumentarac koji na inovativan način progovara o socijalnom kontekstu odrastanja u zloglasnom napuljskom predgrađu Traiano. Snimljen mobitelima glavnih junaka, tinejdžera Alessandra i Pietra, doks nam otkriva svakodnevnicu dvojice mladića, punu malih životnih radosti, no obilježenu sjenom nedavna slučaja u kojemu je njihova prijatelja Davidea greškom ubio policajac.

subotu, 13. lipnja u 19 h na programu je biografski dokumentarac Mafija na nišanu, film poznate dokumentaristice Kim Longinotto u kojemu portretira Letiziu Battagliu, talijansku fotografkinju čije su neustrašive snimke bilježile razaranje koje je za sobom ostavljala mafija na njezinoj rodnoj Siciliji. Dokumentarac na ekspresivan način oslikava portret jedne izuzetne žene, čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Cosa Nostre.

I za kraj vikenda, u nedjelju, u 19 h – poslastica za sve obožavatelje glazbe, dokumentarac Carmine Street Guitars Rona Manna, o malom njujorškom dućanu ručno rađenih gitara koje obožavaju poznati glazbenici i umjetnici, od Patti Smith Marca Ribota do Jima JarmuschaCarmine Street Guitars kulerska je priča o ljubavi prema glazbi koja slavi kreativnost zajednice i magiju načina života koji nestaje.