Večer Factumentaraca za 25. godišnjicu Udruge Factum

Večer Factumentaraca za 25. godišnjicu Udruge Factum

Ove godine Udruga Factum kao najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija slavi 25 godina postojanja i stvaranja čitavog niza nagrađivanih i kritički uspjelih filmova koji progovaraju o hrvatskom suvremenom društvu. Među njima su izabrana tri odlična, manje poznata i raznovrsna ostvarenja.

U petak 4. studenog u 20 sati na programu su Terra roza Alda Tardozzija o ljudima iz malog istarskog mjesta posve utopljenog u ružičastoj boji, Jurić: Tvrđa 1999. autorski film redatelja srednje generacije Zvonimira Jurića o čuvenoj osječkoj Tvrđi u hibridnom izdanju, te zanimljivo Razorubičenje Domagoja Matizovića i Igora Zelića koji se bavi tematikom depopulizacije ruralnog dijela zemlje.

Ulaz je slobodan, a nakon projekcija uslijedit će razgovor s autorima i producentom Nenadom Puhovskim, uz moderaciju filmskog kritičara i producenta ZagrebDoxa Hrvoja Pukšeca.

U subotu i nedjelju vraćamo se na modne teme, uz film koji donosi uvid u život i djelovanje jednog od velikih majstora fotografije Helmuta Newton i kroz perspektivu niza poznatih ličnosti koje je portretirao, Helmut Newton: Perverzija i ljepota, i dokumentarac o velikoj ekstravagantnoj modnoj umjetnici Vivienne Westwood u hvaljenom filmu Lorne Tucker, Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja te dobivamo pogled u brazilski gradić u kojem je gotovo sve podređeno proizvodnji trapera, osim za vrijeme karnevala kada sve staje, Dok čekamo karneval Marcela Gomesa.