Upoznavanje s likom, djelom i očuđenjem autorice Sunčice Ane Veldić

Upoznavanje s likom, djelom i očuđenjem autorice Sunčice Ane Veldić

Sunčica Ana Veldić jedinstvena je i nagrađivana filmska autorica koja se od samih početaka svog rada izravno bavi temama na koje mnogi ni ne žele pomisliti, te ih obrađuje na svojstven i u hrvatskoj kinematografiji neviđen način. Veterinarka po struci, Veldić se ne libi nikakvih tema, od borbe za život teškobolesnog psa (Hux Flux, Smokvin sin) do seksualnosti mladih (Hrvatska djevica) i ugodnog voajerizma u lockdownu (Osoba). Dokumentarna forma postavlja temelje za vizualno istraživanje motiva i situacija uz uplive eksperimentalnog roda, čime formalno i neformalno podriva postojeće norme i autoritete. Upoznaj autoricu: Sunčica Ana Veldić na programu je u subotu 27. studenog u 19 sati.

Veldićine uratke odlikuje underground poetika, autoironija, fragmentarna struktura i poigravanje s metatekstualnošću, a u većini svojih filmova preuzima većinu kreativnih uloga, odnosno sama piše scenarij, režira, snima i montira. Svakom novom idejom ona polazi od svog intimnog iskustva, nastupajući iz pozicije filmske amaterske autorice, kasnije studentice režije (posebice u Precijenjenoj dramaturgiji), veterinarke i intelektualke. O svim tim ulogama s autoricom će razgovarati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, kako se jedna reflektira na drugu, kao i u kojem se odnosu nalaze autorska inspiracija i zanatska vještina, pogotovo u vidu subverzije vlastite kreativne (ne)moći.

Ulaz na razgovor je slobodan, a nakon upoznavanja slijedi i projekcija sedam njezinih radova: Precijenjena dramaturgijaHux Flux, Smokvin sin, Festivalski turizam, Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom, Catstream, Osoba i Hrvatska djevica. Za kratkometražni program potrebno je kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

Podsjećamo da je za ulazak na program potreban dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju na koronavirus. Više informacija ovdje.