U potrazi za održivim životom povodom Dana planeta Zemlje

U potrazi za održivim životom povodom Dana planeta Zemlje

Pred ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena danas je gotovo nemoguće zatvoriti oči, ali u borbi za klimatsku pravdu još uvijek se traži pravi način djelovanja i izražavanja u sveopćem medijskom kaosu. Za vikend planete Zemlje odlučili smo prikazati dva okolišna dokumentarca koji na različite načine progovaraju o važnosti djelovanja za dobro svih trenutnih i nadolazećih generacija: Jednom kad znaš… Emmanuela Cappellina i Baš prekrasno Erwina Wagenworfa.

Na Dan planeta Zemlje, petak 22. travnja, ugošćujemo Okolišni filmski festival i u suradnji s Permakulturom prikazujemo francuski nagrađivani film koji osvaja svojom ambicioznošću – Jednom kad znaš… Zabrinut urgentnosti situacije, redatelj se obraća svjetski priznatim klimatskim znanstvenicima i stručnjacima za energiju i pokušava iskonstruirati kolektivni plan djelovanja.

Cappelin nije spreman odustati: „Film nudi insajderski pogled na unutarnje patnje i nadanja koji su doveli do uspona i razvoja međunarodnog pokreta Extinction Rebellion i pritom zaziva naše bolje verzije sebe pred opasnostima tragedije.“ Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture Nenad Maljković i energetski stručnjak Igor Grozdanić, te umjetnici i ekološki aktivisti Darko Rundek i Sanda Hržić koji će nam se pridružiti online.

U subotu 23. i nedjelju 24. travnja gledamo i Baš prekrasno, dokumentarac koji se okreće pozitivnim pričama u potrazi za održivim životom. Na primjerima dobre prakse izloženi smo potencijalu za napredak koji se krije među ljudima, pojedincima i kolektivu. Svi zajedno rade na izgradnji boljeg svijeta.

Nakon Wagenworfova filma možete pogledati fascinantni Bijeg, ganutljivo ostvarenje koje su mnogi kritičari svrstali među ponajbolje od prošle godine. Ugledni sveučilišni profesor konačno pristaje ispričati istinu o sebi. U razgovoru s bliskim prijateljem redateljem Jonasom Poherom Rasmussenom otvara se o svom djetinjstvu u Afganistanu i potom izbjeglištvu, pri čemu priča dobija dovoljno prostora da se razvije slojevita priča uspona i padova.

Iz fragmentarnih sjećanja s pomoću animacije nastaje kompaktan narativ koji je nagrađen na Sundanceu, dok je na Oscarima dobio nominaciju u čak tri kategorije – animiranog, dokumentarnog i stranog filma. Film je na programu u subotu 23.nedjelju 24. travnja 21 sat.