U blizini naše granice: kratkometražni program i okrugli stol

U blizini naše granice: kratkometražni program i okrugli stol

Znanstveno-istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika (ERIM) i Are You Syrious? organiziraju kratkometražni program i popratni okrugli stol u srijedu, 10. studenog 2021. s početkom u 19 sati u Dokukinu KIC.

Kratki dokumentarni filmovi Nema budućnosti u Kladuši (u režiji Kai Liesegang) i U blizini naše granice (u režiji Martine Troxler) snimljeni su recentno u Bosni i Hercegovini, u Unsko-sanskom kantonu, uz samu granicu s Hrvatskom, a temelje se na svjedočanstvima ljudi u pokretu koji su policijskom nasilju i pušbekovima izloženi svakodnevno.

U aktualnom europskom, a onda i hrvatskom političkom diskursu, o policijskom se nasilju prema ljudima u pokretu govori u kategorijama iznimki i pojedinačnih ekscesa, međutim, iskustvo života u pograničnom području otkriva drugačiju sliku. Filmovi pokazuju da je nasilje dio uhodanog, svakodnevnog mehanizma zaštite vanjskih granica EU – dakle pravilo, a ne iznimka. Nasilje i isključivanje odvijaju se na sistemskoj razini, a tu tabuiziranu društvenu činjenicu potvrđuju, primjerice i stotine javno dostupnih svjedočanstava (prikupljenih radom mreže organizacija okupljenih u Border Violence Monitoring Network i dr.), kao i terenski istraživački rad. Filmovi su planirani za početak programa, u 19 sati.

Popratni okrugli stol polazi od analize postojećih oblika otpora sistemskom nasilju europskog migracijskog režima u kontekstu istovremene kriminalizacije solidarnosti i normalizacije nasilja. Kojim kolektivnim, aktivističkim, medijskim, zagovaračkim i pravnim alatima se borba vodi s hrvatske strane granice? Početak je predviđen nakon filmskih projekcija, u 19.30.

U razgovoru sudjeluju: Martina Troxler, autorica filma U blizini naše granice, producentica filma Pina MiggelbrinkMaddalena Avon iz Centra za mirovne studije, istraživački novinar Jerko Bakotin Milena Zajović iz Are You Syrious?, a moderira Bojan Mucko, suradnik projekta ERIM. U organizaciji pomaže i Isabella Ranieri.

Zbog epidemioloških mjera, broj posjetitelja/ica je ograničen – molimo Vas da svoj dolazak potvrdite ispunjavanjem prijavnice do 9. 11. 2021.