Dirljiv portret transrodnog identiteta kreće u distribuciju

Dirljiv portret transrodnog identiteta kreće u distribuciju

Novi ciklus filmova prije ljetne stanke posvetili smo važnoj tematici i problematici prekinute mladosti, a njega otvaramo u petak 25. lipnja emocionalnim portretom transrodne djevojčice i njezine obitelji koja se pokušava izboriti za prihvaćanje: na repertoaru je Djevojčica redatelja Sébastiena Lifshitza.

U sedmogodišnjoj Sashi društvo vidi samo pomalo neobičnog dječaka iako ona oduvijek zna da je zapravo djevojčica, ali rođena u tijelu dječaka. Zbog toga pati od nečega što se u suvremenom medicinskom rječniku definira kao stanje rodne disforije odnosno osjećaja zarobljenosti u vlastitom tijelu obilježenom često rigidnim društvenim kategorijama spola i roda.

U svakodnevnom životu, u školi, plesnim treninzima i dječjim zabavama, njezina okolina tretira je drugačije od ostale djece, no Sashina obitelj vodi neumornu bitku sa društvenim nerazumijevanjem transrodnosti, boreći se da njihova djevojčica bude prihvaćena i da okolina razumije i poštuje njenu potrebu za drugačijim rodnim identitetom od očekivanog.

Kad narastem, bit ću djevojčica, omiljena je izjava malene Sashe čiji svakodnevni život kroz godinu dana prati kamera jednog od najznačajnijih suvremenih dokumentarista Sébastiena Lifshitza, bilježeći pritom dirljive trenutke sreće, ali i mnoge izazove s kojima se ona i njezina obitelj suočavaju. Francuski redatelj u svom nagrađivanom filmu Sashinoj društvenoj „iščašenosti“ prilazi s puno empatije i razumijevanja što je rezultiralo inspirativnim portretom djevojčice koja traži tako malo – da bude prihvaćena onakvom kakva zaista je.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s udrugom Ponosni Zagreb.