Tragovima arhiva uz Milu Turajlić i Ivana Ramljaka

Tragovima arhiva uz Milu Turajlić i Ivana Ramljaka

Arhivski materijali moćan su alat koji u pravim rukama omogućuju pogled u prošlost mimo ustaljenih obrazaca i dominantnih ideoloških silnica. Mjesec nastavljamo projekcijama dokumentarnog diptiha Mile Turajlić čiju bazu čine arhivi “snimatelja alžirske revolucije” Stevana Labudovića, te posebnom projekcijom filma Ivana Ramljaka koji nas vraća u logor El Shatt u sinajskoj pustinji.

Filmovi Dosje Labudović: Nesvrstani Dosje Labudović: Ciné-Guerillas na programu su od petka do nedjelje. U Nesvrstanima fokus je na periodu rođenja Pokreta nesvrstanih, organizacije zemalja koja se suprotstavila ideji vojno-političkih saveza velesila, uz naglasak na dekolonizaciji i borbi protiv imperijalizma. Stevan Labudović prati pokret od prve konferencije u Beogradu 1961., a Mila Turajlić ide tragovima njegovih arhiva, ispitujući kako je točno filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije. Ciné-Guerillas dotiče se medijske i one stvarne bitke tijekom Alžirskog rata za nezavisnost tijekom kojeg je film odigrao važni antikolonijalističku ulogu zahvaljujući budnom oku Titovog osobnog snimatelja.

Ovaj tjedan možete i svratiti pogledati izložbu Arhivski život nesvrstanih u KIC-ovoj Galeriji na katu koju smo otvorili prošli tjedan povodom kinopremijere. Ona uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te video-radove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmskih novosti. Izložba objedinjuje materijale proizašle iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja Non-Aligned Newsreels koje je redateljica Mila Turajlić pokrenula 2015. godine. Izložba je otvorena do 8. listopada.

U subotu u 17 sati odlazimo malo dublje u prošlost i pratimo sudbinu 28 000 stanovnika Dalmacije u izbjegličkom logoru u Egiptu. El Shatt – Nacrt za utopiju nagrađivanog redatelja Ivana Ramljaka priča je o svojevrsnom komunističkom model-naselju kojim je Tito Saveznicima htio pokazati kako će funkcionirati nova Jugoslavija nakon rata. To je, piše Zoran Tučkar za Ravno Do Dna, “najnježnija, najljepša, najtoplija, najljudskija i najjača šamarčina povijesnim revizionistima koju ćete ikad vidjeti”.