Tajni robovi Sjeverne Koreje u ciklusu o modernom ropstvu

Tajni robovi Sjeverne Koreje u ciklusu o modernom ropstvu

Iako se iz privilegirane zapadnjačke perspektive ropstvo može činiti nepostojećim problemom u suvremenom dobu, novi ciklus dokumentaraca, WHY SLAVERY?, ukazuje na njegovu neporecivu rasprostranjenost. U srijedu 17. studenog u 19 sati prikazujemo film društveno angažiranog redateljskog dvojca Carla Gierstorfera & Sebastiana WeisaTajni robovi Sjeverne Koreje: Dolarski junaci u kojem žele rastvoriti opaku tajnovitost sjevernokorejskog režima i njegovog financiranja.

O Sjevernoj Koreji jako se malo toga definitivno zna, ali ono što je neporecivo jesu vremenski i financijski iznimno zahtjevne ambicije u geostrateškim i političkim planiranjima. S pomoću materijala snimanih u tajnosti, uz snažna svjedočanstva uključenih aktera, Gierstorfer i Weis ukazuju na jednu od najvećih robovlasničkih operacija na svijetu. Kako bi se financirali, vladajući šalju svoje radnike u zemlje diljem svijeta, od Rusije i Kine, sve do određenih država članica Europske Unije i nalažu im radne odnose kojima izravno doprinose održavanju režima na životu. O zapanjujućem svijetu sjevernokorejskih radnika u inozemstvu nakon projekcije će politički analitičar Karlo Jurak razgovarati s Karlom Držaićem, povjesničarom i antropologom koji se bavi poviješću i realnim praksama socijalizma.

Ciklus donosimo u suradnji s našim partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.