Sudski proces u virtualnoj kinodvorani: Slučaj Makavejev

Sudski proces u virtualnoj kinodvorani: Slučaj Makavejev

Nestrpljivo iščekujući ponovno otvaranje zagrebačkog Dokukina KIC, na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najodvažnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu, uz premijeru nagrađivanog dokumentarca Gorana Radovanovića, Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani.

Film se vrti oko poznate projekcije Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida s posvetom marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, W.R. – MISTERIJE ORGANIZMA, koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne premijere u Cannesu film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja ne samo da je odredila sudbinu filma već i samog redatelja koji je u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage. Arhivski audiomaterijal zabilježen na toj debati, kao i intervju sa svjedocima, daju fascinantan pogled na cenzorske mehanizme bivše države koji su Makavejevu presudili.

Film neće ponovo biti prikazan idućih petnaest godina, sve do 1987. godine. U međuvremenu Makavejev – koji je sebe smatrao komunistom, a svoj film komunističkim – biva metom najveće cenzorske harange u jugoslavenskom komunizmu te zdvojno napušta zemlju. Priča je to o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama, postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.

Slučaj Makavejev pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a kako bismo zaokružili online premijeru filma, u četvrtak, 25. veljače u 19 sati, održat će se i razgovor s redateljem filma Goranom Radovanovićem, koji će se moći pratiti uživo na FB stranicama BašVolimDokumentarce Dokukino KIC.