Subversive Film Festival online

Subversive Film Festival online

13. izdanje Subversive Festivala održava se od 28. studenoga do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija (kino KinotekaDokukino KICKulturno informativni centar i francuska Medijateka) uz natjecateljski i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista. Čitava dokumentarna konkurencija te dio igrane konkurencije moći će se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje će filmovi biti dostupni za gledanje do 7.  prosinca u 24 sata i to bez posebnog dnevnog rasporeda.

U online izdanju festivala možete tako gledati i nove filmove renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (Iradijacija– najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (Orfeja). Tu su i filmovi najzapaženijih mladih autora – Oblak u njezinoj sobi kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest Los Conductos kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu.

Na programu su još i uznemirujući aktivistički doks Dobro došli u Čečeniju Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu, višestruko nagrađivani i krajnje osebujni filmski hibrid Metamorfoza ptica portugalske redateljice Catarine Vasconcelos, nekonvencionalni osvrt na sovjetsku svemirsku prošlost kroz priču o napuštenim psima koji nastanjuju rusku metropolu, Space Dogs Else Kremser Levina Petera, te  esejistički film ceste Priča o mojem imenu filmske debitantice Karin Cuyul koji razotkriva osobne i kolektivne aspekte bolnog razdoblja suvremene čileanske povijesti.

Talijanski doks Služiti druge Davidea Maldija vodi nas u prestižnu ugostiteljsku školu koja učenike pretvara u savršene robote, a White Riot Rubike Shah predstavlja nezaobilazni dokumentarni vodič iz glazbenog aktivizma o formiranju Rock Against Racism (RAR), inicijative koju su oformili britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinson, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69 i drugi) koji itekako rezonira danas u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice.

Od filmove iz popratnih programa online ćete moći pogledati i filmove Životi Alberta Camusa te Tko se boji ideologije?, doks koji donosi priče o društvenim eksperimentima koje su poduzele žene u trima ratom pogođenim područjima Bliskog istoka.