Sluškinjina priča u novom dokumentarcu iz ciklusa Why Slavery?

Sluškinjina priča u novom dokumentarcu iz ciklusa Why Slavery?

Ciklus dokumentaraca o problematici ropstva u suvremenom dobu, WHY SLAVERY?, nastavljamo u srijedu 27. listopada u 19 sati projekcijom filma danskog redatelja i producenta Sørena Klovborga, Sluškinja u paklu. Već otprije poznat po svojem neustrašivom pristupu istraživačkog novinara, baveći se važnim temama poput trgovine ljudskih organa, industrije surogat-majčinstva ili piratstva u Somaliji, Klovborg sada oko kamere usmjerava na problematični položaj radnica-imigrantica u tzv. sustavu kafala, kao zarobljenice svojih poslodavaca, prepuštene na njihovu (ne)milost.

U filmu upoznajemo Mary Kibwanu, jednu među tisućama radnica-imigrantica koje rade kao kućne pomoćnice u Jordanu. Nakon incidenta na posjedu svoga poslodavca, ona se vraća kući u Keniju u invalidskim kolicima, s opeklinama po čitavom tijelu. Dva mjeseca kasnije i umire. Njezina sudbina vodi nas kroz nemilosrdnu svakodnevicu žena koje odlaze na Bliski Istok kako bi zaradile za život, pritom ostajući bez putovnice i bilo kakvih (ljudskih) prava. Zastrašujuća ‘sluškinjina priča’ pokazuje nam brutalni svijet suvremenog ropstva.

Ulaz na program je besplatan, a nakon projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati politički analitičar Karlo Jurak i novinarka Ivana Perić.

Ciklus donosimo u suradnji s našim partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.