Slike povijesti Radua Judea

Slike povijesti Radua Judea

Povodom online masterclassa rumunjskog redatelja Radua Judea na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu (https://bit.ly/35b0LPq), u Dokukinu KIC u četvrtak, 12. studenoga u 19 h prikazujemo dva autorova dokumentarna eseja u kojima se bavi neuralgičnim točkama rumunjske povijesti.

Esejistički dokumentarac Mrtvi narod (2017) temelji se na upečatljivom kolažu fotografija stanovnika malog rumunjskog gradića koje je tridesetih i četrdesetih godina snimio Costică Acsinte. Te pronađene fotozapise perioda Jude supostavlja zvučnim isječcima iz dnevnika židovskog doktora Emila Doriana na koje se nadovezuju i različiti propagandni materijali. Stvarajući napetost između onog što je na slici i onoga što je izvan nje, redatelj nam u filmu nudi potresan prikaz uspona antisemitizma te na kraju i holokausta u Rumunjskoj, teme o kojoj se u suvremenom rumunjskom društvu rijetko govori.

Kao uvertiru u redateljev cijenjeni dugometražni doks, donosimo hrvatsku premijeru Judeova kratkometražnog filma Maršalova dva smaknuća (2018). Riječ je o filmu u kojemu se predstavljaju dvije suprostavljene perspektive na smaknuće rumunjskog profašističkog diktatora, maršala Iona Antonescua. U filmu tako svjedočimo nijemim crno-bijelim kadrovima stvarnog pogubljenja koje je 1946. zabilježio snimatelj Ovidiu Gologanl te scenama iz romantiziranog biografskog filma kojega je 1994. snimio slavni rumunjski redatelj Sergiu Nicolaescu.

Program Dokukina KIC ovog vikenda tjedan donosi još nekoliko dokumentarnih uspješnica, a cjelokupni raspored možete pronaći na sljedećoj poveznici.