Razgovor s dobitnikom Zlatnog Oktavijana Goranom Trbuljakom i novo izdanje Hall of Fame

Razgovor s dobitnikom Zlatnog Oktavijana Goranom Trbuljakom i novo izdanje Hall of Fame

Na ovotjednom repertoaru donosimo dva našoj publici već poznata programa, Upoznaj autora s ovogodišnjim dobitnikom Zlatnog Oktavijana za životno djelo, konceptualnim umjetnikom mnogih talenata, Goranom Trbuljakom, te Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma uz odvažno debitantsko ostvarenje redateljice i pjesnikinje Sandre Hochman, Godina žene.

No kino-program započinje uz suvremene kino-naslove: Povratak u Reims (Fragmenti), film Jean-Gabriela Périota o životu francuske radničke klase koji nastaje kao ekranizacija fascinantnog eseja sociologa i filozofa Didiera Eribona, te zanimljiv dokumentarac iz BBC-jeve produkcije o nezaustavljivoj i intrigantnoj fotografkinji Lee Miller, Uhvatiti Lee Miller. Oni su na programu odmah u petak 18. ožujka.

Za subotu 19. ožujka pripremili smo druženje s likom i djelom Gorana Trbuljaka kojeg mnogi pamte kao direktora fotografije, uspješnog filmskog pedagoga te autora filmova svih rodova. U 19 sati čeka nas razgovor s istaknutim autorom koji će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović o Trbuljakovu kaleidoskopskom opusu. Publika će otkriti kako već pedesetak godina usklađuje svoje brojne umjetničke uloge – nakon prvotnih anti-galerijskih akcija postaje pionir hrvatske videoumjetnosti a potom i renominirani snimatelj zaslužan za „svjetlosno oblikovanje filmskih svjetova u nizu antologijskih ili zapaženih filmova hrvatske kinematografije“ kako piše Diana Nenadić u obrazloženju nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo.

Nakon razgovora slijedi i projekcija Trbuljakovih kratkometražnih filmovaSvaki je dan za sebe, svi zajedno, Duplex, Plakatkino, Revizija, POW’s POV, L.E.F., 3+3=7 Oni žive noću te hommage Jelene Blagović Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad. Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu.

Na novom izdanju Hall of Fame nedjelju 20. ožujka donosimo Godinu žene, odvažni i rijetko prikazivan feministički klasik pjesnikinje Sandre Hochman koja je 1973. skupila filmsku ekipu sastavljenu isključivo od žena i dokumentirala Demokratsku konvenciju u Miamiju, prozivajući pripadnike medijsko-političkog i izrazito muškog establišmenta zbog svojih propusta.

Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju spisateljica i politologinja Aida Bagić, pjesnikinja Monika Herceg i umjetnica Sandra Sterle a moderatorica je kulturna antropologinja Sonja Leboš. Razgovarat će, između ostalog, o performativnosti u (fem)politici, ženstvenosti kao maškaradi (kako je opisuje psihoanalitičarka Joan Riviere) te povući paralele između intersekcionalnog feminizma i feminizma u socijalizmu.

Ulaznice za sve filmove možete kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom.