Putovanja filmom u dva ‘globetrotterska’ doksa i novi termini za Nun of Your Business

Putovanja filmom u dva ‘globetrotterska’ doksa i novi termini za Nun of Your Business

Pandemijsko doba sada je već napunilo čitavu godinu dana, a mi smo sve željniji putovanja. Zato ćemo sljedeći vikend u Dokukinu KIC uzeti put pod noge i uživati u putopisnim ostvarenjima koji putešestvijama pobuđuju sva naša čula: Epicentar Huberta Saupera i Put oko svijeta Aye Koretzky.

Epicentar je najnovije ostvarenje Huberta Saupera koje je obišlo i osvojilo svijet, od Sundancea, na kojem je odnilo veliku nagradu žirija, do Subversive Festivala u Zagrebu. Saupert nas vodi u postkolonijalnu Kubu gdje i dalje odzvanja eksplozija USS Mainea iz 1898. godine kojom je otpočela era američkog imperijalizma. U isto vrijeme i na istom mjestu rodilo se još jedno moćno osvajačko oružje – film kao propaganda. Slijedeći kubansku djecu, te „mlade proroke”, kako ih zove, Sauper istražuje stoljeće filma i – posredstvom filma – konstruiranih mitova dok se valovi imperijalizma razbijaju o oštre hridi ove otočne državice koja je tolikim revolucionarima predstavljala priželjkivanu utopiju.

Put oko svijeta u mojim godinama poetično je i mnogo intimnije putovanje redateljice Aye Koretzky očevim uspomenama. U ovom dobitniku nagrade za najbolji debitantski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu ona objedinjuje fotografije svog oca, Jira Koretzkyja, iz ’70-ih i snimke koje se sama snimila Super8-icom, a na kojima vidimo njezina oca u kasnim godinama kako crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija. Redateljica kombinira prvo i treće lice, ujedno time mijenjajući perspektivu naratora na te obiteljske odiseje. U voice-overu čita ulomke iz očevih dnevnika na japanskom jeziku i time oživljava epsko putovanje na kinoplatnu, kao da želi povezati očeva putovanja iz prošlosti sa svojim globetrotterskim instinktima u sadašnjoj dobi.

No, da za zanimljive priče ne trebamo nužno putovati u daleke krajeve pokazuje i miljenik publike sa ZagrebDoxa koji je napunio i našu kinodvoranu za sve tri projekcije prošloga vikenda, Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić. Intrigantnu priču o dvije časne sestre koje su pronašle ljubav u crkvenim redovima možete još uhvatiti u subotu 27.3. u 17:30 i nedjelju 28.3. u 19. Podsjećamo da je iz epidemioloških razloga kapacitet još uvijek smanjen, stoga uzmite svoju ulaznicu što prije.