Put oko svijeta u šest filmova

Put oko svijeta u šest filmova

Vremena su sve neizvjesnija, brojke padaju i skaču, a mi uglavnom stojimo na mjestu. Za nadolazeći smo vikend zato odlučili zaustaviti vrijeme i ponoviti sve filmove iz našeg ciklusa Filmskih putopisa, posvećenog kretanjima i avanturama po čitavom svijetu, naravno, u celuloidnoj formi. Društvo će nam praviti neponovljivi i kritički hvaljeni dokumentaristi, od Herzoga, Saupera i Appela, do mlađih – i nimalo manje sposobnih redatelja, Ferhanija i Koretzky. Posebno mjesto čuvamo i za britanskog redatelja čiji je novi film sada u distribuciji Restart LabelaZašto skačem, Jerryja Rothwella.

 

Zasigurno najzvučnije ime tu je legendarni Werner Herzog koji nas u svom filmu Nomad: Stopama Brucea Chatwina vodi u zabačene krajeve Australije, Patagonije i Wales ne bi li odao počast dragome prijatelju, engleskom putopiscu i nepopravljivom nomadu Bruceu Chatwinu za 30. godišnjicu njegove smrti. Ovaj “panegirik izgubljenom prijatelju”, kako to dočarava Jason Newman za Rolling Stone, intimno je ostvarenje koje obožavatelji Herzogovog lika i djela (kao i svi drugi) ne smiju propustiti. Dokumentarac je na programu u petak 16.4.subotu 17.4. i nedjelju 18.4. Epicentar Huberta Saupera ušuškan je u vizurama postkolonijalne Kube i neke bolje, utopističke budućnosti u ostacima negdašnjeg kompleksnog nacionalnog projekta za nezavisnost, jednakost i napredak. Sauperovi kadrovi odišu monumentalnom ljepotom i mračnom melankolijom, dok sami protagonisti stoje na ruševinama utopije i pokazuju da dostojanstvo nikada nije preskupo. Njega možete uhvatiti odmah u petak 16.4.21 sat.

Uz Nomada, subotnji program 17.4. donosi nagrađivani dugometražni doks Hassena Ferhanija o jednoj svojeglavoj vlasnici kafića usred golemog saharskog prostranstva, Pustinjska ulica 143, i dokumentarac o posljedicama katastrofe i refleksijama na sferu turizma u tri grada, Jednom kad se prašina slegne Johna Appela. Oba na svoj, suptilan način prilaze žrtvama (i proponentima) nezaustavljivih kapitalističkih tekovina koji se pokušavaju snaći u kompleksnim prostorno-vremenskim relacijama, bilo turističkim obilascima ili čašicama razgovora. Nedjelja 18.4. rezervirana je za magnetičnog pobjednika na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, Put oko svijeta u mojim godinama redateljice Aye Koretzky. Epska putovanja svoga oca ona oživljava uz pomoć očevih fotografija i vlastitih snimaka Super8-icom, pokušavajući povezati globetrottera u sebi i u ocu.

 

Na programu je i Zašto skačem Jerryja Rothwella koji Restart Label donosi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske (SUZAH). Film se temelji na bestseleru Naokija Higashide, istražujući neurološke različitosti kroz iskustva petero djece iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea, a koja imaju poremećaje iz spektra autizma. Umjesto da se film prikloni neurotipičnom svijetu, Rothwell filmski jezik prilagođava jedinstvenoj perspektivi njegovih subjekata, poetski dočaravajući njihove neurorazličitosti. Film je na programu u petak 16.4. i nedjelju 18.4.

 

Kako pandemija još traje, epidemiološke su mjere još uvijek na snazi. Iz tog razloga kapacitet je još uvijek smanjen, stoga uzmite svoju ulaznicu što prije na pojedinim stranicama filmova ili svoje mjesto rezervirajte mailom na <info@dokukino.net>.