Program prepun vatre, glazbe i mode

Program prepun vatre, glazbe i mode

U novom tjednu u studenom odagnat ćemo hladnoću uz vatrene dokumentarce o predanim parovima i njihovim ljubavnim pričama, hvaljenu Ljubavnu vatru o dvoje revnih francuskih vulkanologa i Tisuću vatri o siromašnom bračnom paru i njihovom naftnom polju. Također ćemo prikazati višestruko nagrađivani film o velikom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu povodom dana rođenja, Ennio, te zaokružiti ciklus Druge strane mode u društvu hrvatskih dizajnera i dizajnerica uz projekciju švedskog dokumentarca o budućnosti odjeće, The Next Black.

Kino-tjedan otvorit ćemo posebnom projekcijom filma koji je premijeru imao na ovogodišnjem Sundanceu, na kojem je osvojio nagradu za montažu, a čiju su distribuciju preuzeli National Geographic i Neon. Radi se o Ljubavnoj vatri nagrađivane redateljice Sare Dose, koji donosi tragičnu ali predivnu priču o ljubavi i karijeri francuskih istraživača Katije i Mauricea Kraffta koji su živote posvetili izučavanju vuklana, predvodeći pionirska istraživanja 1970-ih i 1980-ih koja su pomogla spasiti živote, ali i u konačnici okončati njihove.

Uz naraciju poznate američke redateljice i glumice Mirande July lirski arhivski kolaž probire materijale iz stotine sati rijetkih snimaka i fotografija koje je bračni par snimio, uz naglašen humor, privrženost i neutaživu žeđ za znanjem. Film prikazujemo u četvrtak 10. studenog u 19 sati.

Vizualni hommage velikom maestru filmske glazbe, koji je osvojio dva Oscara i skladao više od petsto nezaboravnih filmskih kompozicija, Ennio prikazujemo u petak 11. studenog u 19 sati. Morriconea upoznajemo kroz njegov dugi intervju s redateljem Giuseppeom Tornatoreom, svjedočanstva umjetnika i drugih redatelja poput Bertoluccija, Daria Argenta, Olivera Stonea te Brucea Springsteena, kao i pregršt glazbenih i arhivskih materijala. Pruža se uvid u manje poznatu stranu skladatelja, pogled iza kulisa glazbenog inovatora najbolje poznatog po temi za Dobar, loš, zao.

Subota je rezervirana za The Next Black, švedski dokumentarac u režiji Davida Dworskog i Victora Köhlera o budućnosti odjeće i nastojanja pojedinaca i kolektiva da učine odjevnu industriju održivom. Pitanja masovne potrošnje odjeće, novih tehnologija i inovativnih pristupa proizvodnji organskih materijala komentirat će dizajneri, tehnološki inovatori i razni poduzetnici iz industrije, a njih ćemo u hrvatskom kontekstu prokomentirati u razgovoru s domaćim dizajnerima i dizajnericama, Hrvojem Boljarom (MIRET eko tenisice), Helen KelenMarijom Kulušić i Natašom Mihaljčišin. Razgovor će moderirati Katarina Nina Simončič, profesorica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće.

U nedjelju donosimo dokumentarac u suradnji s PorečDoxom iz doma jedne od najstarijih svjetskih industrija nafte Tisuću vatri. Pratimo muža i ženu u njihovom mukotrpnom radu na nereguliranom naftnom polju i nastojanjima da uz skromnu proizvodnju barela izađu iz začaranog kruga siromaštva. Redatelj Saeed Taji Farouky promatra ljudski aspekt industrije nafte, gdje osoba poseže u tlo i dodiruje ostatke milijuna godina organskog raspadanja.