Prizori iz klasne borbe u Portugalu uz nove projekcije nagrađivane Ljubavi oko svijeta

Prizori iz klasne borbe u Portugalu uz nove projekcije nagrađivane Ljubavi oko svijeta

U novom izdanju ciklusa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma posvećenog najznačajnijim i najsnažnijim dokumentaraca koji su svojim pravovremenim (i prijevremenim) inovacijama ostavili dubok trag u sferi dokumentarnog filma donosimo film kultnog američkog dokumentarista Roberta Kramera i producenta Philipa J. Spinellija o “posljednjoj revoluciji u Europi” – Prizori iz klasne borbe u Portugalu.

Riječ je o moćnom militantnom dokumentarcu koji od travnja 1974. do studenog 1976. prati turbulentnu političku scenu u Portugalu nakon Revolucije karanfila, kada je došlo do ljevičarskog državnog udara i posljedično svrgavanja autoritarnog režima Antonija de Oliviere Salazara. Kramer i Spinelli kombiniraju snimke iz filmskih žurnala, fotografije, intervjue i druge vizualne materijale s analitičkom naracijom, no pritom odbacuju pretenzije o neutralnosti i pokušavaju izravno intervenirati u samu revoluciju, kao filmaši i sudionici u borbi. U četvrtak 23. rujna u 21 sat pokušat ćemo saznati odgovor na pitanje: Što je revolucionarni film i koliko je sam revolucionarni proces ukorijenjen u svakodnevnom životu naroda? Uvodnu riječ u ovu “urgentnu antikroniku” održat će profesor, prevoditelj i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Portugalu, Želimir Brala.

Osim klasne borbe u Portugalu, na programu u utorak 21. rujnasrijedu 22. rujna imamo i projekcije dokumentarca koji je na nedavno zaključenim 30. Danima hrvatskog filma osvojio nagradu publike – Ljubav oko svijeta. Riječima Hane Ivković Šimičić za Večernji list, par Rostuhar svoje je bračno putovanje pretvorio u “bogati mozaik ljudskog iskustva koji slavi različitosti, a promiče prihvaćanje i toleranciju”. Poznati putopisac Davor i Anđela obišli su trideset zemalja na šest kontinenata, od najdubljih zakutaka Amazone do zabačenih sela na Himalaji, ne bi li u svim tim različitima otkrili univerzalnost ljubavi.

Ulaznice nabavite putem pojedinih stranica za filmove (PayPal) ili rezervacijom na mail info@dokukino.net.