Premijere filmova o Tarkovskom i Makavejevu

Premijere filmova o Tarkovskom i Makavejevu

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su svojim idiosinkratičnim autorskim vizijama ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma. Prikazujemo intimni filmski esej o velikom sovjetskom redatelju Andreju Tarkovskom te nagrađivani dokumentarac o recepciji i tihoj cenzuri filma W.R. – Misterije organizma Dušana Makavejeva.

petak, 30. listopada u 19 h dođite na hrvatsku premijeru filma Andrej Tarkovski: Filmska molitva (2019). U režiji sina slavnog redatelja, film nudi jedinstven pogled na karijeru i život velikog filmskog modernista, a kao primarnim izvorima koristi se arhivskim audiomaterijalima i osobnim zapisima. Sam Tarkovski osvrće se na svoj život i radove te dijeli svoja sjećanja, viđenje umjetnosti i razmišljanja o sudbini umjetnika. Ispreplićući prizore iz njegovih filmova, opsežan privatni arhivski materijal i novonastale kadrove s mjesta snimanja i lokacija značajnih za autorov život, ova nam “filmska molitva” dočarava filmskog velikana i njegovu viziju o umjetnosti i svijetu.

petak, 30. listopada u 21 h donosimo zagrebačku premijeru nagrađivana doksa Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani (2019) Gorana Radovanovića. Film govori o poznatoj projekciji filma W.R. – Misterije organizma Dušana Makavejeva koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, film W.R. – Misterije organizma prikazan je na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je u velikoj mjeri odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja. Temeljeći se upravo na arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.