Premijera filma ‘Jedriličarke s broda Maiden’

Premijera filma ‘Jedriličarke s broda Maiden’

srijedu, 21. listopada u 19 h program Dokukina KIC donosi kinopremijeru dokumentarnog filma Jedriličarke s broda Maiden britanskog redatelja Alexa Holmesa. Riječ je o inspirativnom i upečatljivom biografskom doksu o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, dotada rezerviranoj isključivo za muškarce.

U vrijeme održavanja utrke, 1989. godine, baš nitko nije očekivao da će ženska posada Maidena uspjeti završiti utrku. Glavna skiperica i kreatorica poduhvata, Tracy Edwards, na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti. Svu težinu ovog poduhvata i euforiju uspjeha, redatelj Holmes prenio je u filmu na iznimno uzbudljiv i dirljiv način, oslanjajući se na dragocjen arhivski materijal te recentne razgovore s protagonisticama snimljene trideset godina kasnije.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, ovjenčan panegiricima kritike i publike, Jedriličarke s broda Maiden nakon kinopremijere u Dokukinu kreću na kino-turneju diljem Hrvatske, a listu lokacija i termina možete pronaći ovdje.