Prekinuta mladost u novom ciklusu filmova

Prekinuta mladost u novom ciklusu filmova

Na mladima svijet ostaje, mnogi znaju reći i u beskraj ponavljati, ali što s onim mladim životima koji svoje formativne dane iz određenih društvenih, tjelesnih i inih razloga ne mogu u potpunosti proživjeti? Novi ciklus filmova, koji kreće u petak 25. lipnja, posvećen je tim otvorenim pitanjima, uz pet naslova koji na različite načine prilaze mladom subjektu koji se pokušava formirati i oduprijeti raznim pritiscima.

Djevojčica je nagrađivani dokumentarac francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza koji transrodnoj Sashi prilazi otvorenog uma i blagonaklonog oka. Sasha ima sedam godina i bez trunke sumnje zna da je djevojčica. Ipak, u kontekstu društva, sama činjenica nije toliko bjelodana i općeprihvaćena. Sashina obitelj neumorno se bori sa službenim tijelima i osobama ne bi li drugima približili ono što njihovo dijete osjeća. Lifshitz pritom ne želi dati previše prostora negativnostima, već je fokusiran na to da barem u okvirima filmskog medija za svoj nježni subjekt stvori siguran prostor.

subotu 26. lipnja ciklus proširujemo s dva izrazito nagrađivana i cijenjena filma, švedsko-škotskom produkcijom Scheme Birds i švedskim filmom Transnistrija.

Scheme Birds donosi priču o temperamentnoj tinejdžerici u Škotskoj koja se na svoj način pokušava istrgnuti iz ralja društvenih očekivanja, a režirale su ga dvije filmašice iz Švedske, Ellen Fiske i Ellinor Hallin. U njemu nema mjesta moraliziranju i mansplainanju; pratimo Gemmino putovanje iz svijeta punog psovki i alkohola u jedno smirenije i staloženije razdoblje.

Transnistrija nas vodi u ruralni gradić na sjeveru Transnistrije, separatističke i službeno nepriznate enklave u Moldaviji. Ovaj liričan portret Anne Eborn koji je na filmskom festivalu u Rotterdamu osvojio Nagradu VPRO Big Screen za najbolji film lirskom jednostavnošću prikazuje svakodnevicu adolescenata u zemlji duboko ukorijenjenoj u sovjetskoj prošlosti. Prelijepom pastelnom i zrnatom 16-mm kamerom, uz pratnju melankoličnih pop-pjesama, vidimo moć mladosti naspram arhaične i nefunkcionalne infrastrukture.

nedjelju 27. lipnja prikazuju se još dva intrigantna naslova, talijanski dokumentarac Služiti druge i finsko-dansko-bugarska produkcija Veerin čarobni život.

Služiti druge film je Davidea Maldija o malenom Luci koji mora naučiti kako biti hotelijerski sluga u rigidnoj disciplini jedne ugostiteljske škole. Portret izgubljene nevinosti i začudan prikaz ulaska u svijet rada povremeno je humorističan, ali u svojim temeljima okrutan: dok učenici uče da je krajnja svrha njihovog rada zadovoljan gost, autor se trudi razotkriti ambivalentnost u njima, adolescentski duh koji se sukobljava s potrebom da ugode.

Tonislav Hristov bugarski je redatelj zaslužan za dokumentarac o mladoj Veeri koja svoje traume pokušava nadići uz pomoć LARP-a, Veerin čarobni život. Pristup nevidljivog promatrača, muhe na zidu, daje nam iskreni uvid u uloge koje su potrebne za borbu s demonima iz vlastite prošlosti.

Ulaznice možete kupiti na pojedinim stranicama filmova, dok se filmovi rezerviraju slanjem maila na info@dokukino.net.