Posebna projekcija filma o legendi riječke alternativne scene

Posebna projekcija filma o legendi riječke alternativne scene

Povratak u naš kino-prostor u Preradovićevoj ulici obilježit će dva popularna filmska naslova o ljubavi i preprekama te jedan novitet posvećen Kreši Kovačičeku, zanimljivoj figuri s riječke alternativne scene ’90-ih i 2000-ih.

Krešo Kovačiček jedna je od najzanimljivijih figura riječke alternativne scene 90-ih i 2000-tih. U kolovozu 2017. gubi mu se svaki trag. Za njim traga policija, novinari, nekadašnji susjedi, ali i niz prijatelja, među kojima su i redatelji filma Krešo, Marina Musulin i Zoran Krema. Tragajući za Krešom, putuju sve do Francuske, a putem otkrivaju više i manje znane fragmente njegovog života i umjetničkog djelovanja.

Film prikazujemo u subotu 13. siječnja u 19 sati, a nakon same projekcije na razgovoru će nam se pridružiti redatelji filma te montažerka Dora Slakoper. Moderira filmski redatelj Ivan Ramljak.

U petak 12. siječnja i nedjelju 14. siječnja prilika je da uhvatite “živopisan portret vitalne figure queer povijesti”, Voljeti Patriciju Highsmith Eve Vitije, temeljen na nedavno objavljenim dnevnicima majstorice psiholoških trilera. Ekskluzivna arhivska građa popraćena glasovima obitelji, prijatelja i same autorice otkriva dosad nepoznato lice jedne od najekraniziranijih spisateljica svih vremena (Nepoznati iz Nord Expressa Alfreda Hitchcocka, Talentirani gospodin Ripley Anthonyja Minghella i Carol Todda Haynesa).

Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi pravi je doku-hit koji ne prestaje dovoditi publike u kina. Riječ je o zanimljivom participativno-opservacijskom dokumentarcu o hrvatskom-romskom paru, Tei i Mirsadu, koji razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.