Politički i intelektualni bunt u fokusu novih filmova na volimdokumentarce.net

Politički i intelektualni bunt u fokusu novih filmova na volimdokumentarce.net

U novi tjedan praznične izolacije na volimdokumentarce.net ulazimo s online premijerom filma VITA ACTIVA: DUH HANNAH ARENDT, biografskog dokumentarca redateljice Ade Ushpiz o ovoj iznimnoj njemačko-židovskoj filozofkinji. Razmišljanja Hannah Arendt o izvorima totalitarizma, prirodi zla, te iscrpna transhistorijska istraživanja o pojavi i položaju izbjeglica, ali prije svega ukazivanje na zamke svih ideologija nasuprot ideje aktivnog građanstva koju je strastveno zagovarala, ostavila su neizbrisiv trag. Beskompromisna u mišljenju, Arendt je neumorno pisala o otvorenim ranama modernog doba. Pronicljiv i provokativan filmski portret dostupan je uz naknadu od 3 dolara odnosno u kunskoj protuvrijednosti od oko 18 kuna.

Novi ciklus filmova na volimdokumentarce.net donosi i 6 naslova tematski povezanih s temom političkog, intelektualnog i identitetskog bunta, a koji su dostupni uz pola cijene do 17. siječnja 2021. uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Među “buntovnim naslovima” izdvaja se WALDHEIMOV VALCER, film poznate dokumentaristice Ruth Beckermann koji govori o skandalu austrijskog diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Afera je izbila nakon što je u javnost procurilo da je Waldheim prešutio dio svojeg ratnog puta u vojsci Wehrmachta. Ratovao je u Grčkoj i Jugoslaviji, a za doprinos u bitci na Kozari odlikovao ga je i sam Ante Pavelić.

Tu su i OBSCURO BARROCOsenzualni dokufikcijski film grčke autorice Evangelie Kranioti o ikoni brazilske queer scene, transrodnoj aktivistici Luani Muniz te ZABORAVLJENI SLUČAJ HAMMARSKÖJLD, legendarnog danskog doku-provokatora Madsa Brüggera, neobična istraga misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda koji se aktivno zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama koje su u bivšim kolonijama nastojale zadržati vlast nad prirodnim resursima.

THE YES MEN: POBUNA! aktivisti ovog čuvenog kolektiva pripremaju se na najveći izazov dosad – klimatske promjene; a CITIZENFOUR, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, priča je o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane NSA. Zadnji naslov u ciklusu je POGLED TIŠINE, film poznatog dokumentarista Joshue Oppenheimera, nominiran za nagradu Oscar kao i za Europsku filmsku nagradu, koji daje fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih.

Popis filmova na popustu uz upute