Novi ciklus o problemu ropstva u suvremenom dobu

Novi ciklus o problemu ropstva u suvremenom dobu

Život u europskom, a pogotovo širem zapadnjačkom okruženju, koliko god imao svojih problema, svoje pripadnike drži u mjehuriću pripadajućih i dodijeljenih privilegija. Novim ciklusom WHY SLAVERY? želimo rasvijetliti određene previđene probleme suvremenih društava u svijetu, posebice pitanje modernog ropstva. Ciklus otvaramo u četvrtak 30. rujna s projekcijom filma Američki zatvor.

Roger Ross Williams nagrađivani je redatelj koji je svojim kratkometražnim ostvarenjem Music by Prudence u povijest ušao 2009. kao prvi afroamerički redatelj dobitnik Oscara. Nakon nagrađenih dugometražnih dokumentaraca koji se bave vrlo osjetljivim i važnim temama poput antihomoseksualnog zaona u Ugandi (Bog voli Ugandu, 2013.) i odrastanju s poremećajem iz spektra autizma (Life, Animated, 2016.) Williams se za Američki zatvor vraća u svoj rodni kraj u Pennsylvaniji i pokušava proučiti problematiku masovnog lišavanja slobode i vrlo oštrog kažnjavanja u SAD-u koji posebno zahvaća deprivilegirane ljude slabijeg društvenog i financijskog statusa, najčešće pripadnike manjinskih skupina. U očima privatiziranog zatvorskog sustava oni su ionako jednaki profitu.

Ulaz na program je besplatan, a nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić održat će razgovar s dr. Valerijom Baćakom, profesorom sociologije i kriminologom na Sveučilištu Rutgers koji će nam se pridružiti putem Zooma.

U sklopu ciklusa planirana su ukupno šest dugometražna dokumentarca i oni će se prikazivati zadnji četvrtak u mjesecu. Sve projekcije bit će popraćene diskusijama, a ciklus donosimo u suradnji s našim partnerima iz THE WHY FOUNDATION. U pitanju je svjetska mreža prikazivača, filmaša i novinara koja distribuira i producira dokumentarce o ljudskim pravima i okolišnim pitanjima u više od 200 zemalja te u suradnji s više od 70 televizijskih operatera, lokalnih neprofitnih organizacija, kina i škola.