Otpor, nemoć i nasilje na novom izdanju Hall of Fame

Otpor, nemoć i nasilje na novom izdanju Hall of Fame

Posljednje izdanje programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma u ovoj kino-sezoni nosi posvetu intrigantnom meksičkom redatelju Leobardu Lópezu Aretcheu i njegovom dugometražnom prvijencu (i jedincu!), donedavno zabranjenom dokumentarcu Krik. Riječ je o izuzetno rijetkom vizualnom dokumentu koji je snimljen u tajnosti u vrijeme studentskih prosvjeda koji su u Meksiku izbili krajem ’60-ih protiv korumpirane vlade.

U ljeto 1968. u Mexico Cityju studenti su organizirali niz iznimno posjećenih demonstracija, a na samom vrhuncu Pokreta (El Movimento) na ulicama je bilo 600 000 ljudi koji su tražili veću slobodu za sindikate i medije. No, s Olimpijskim igrama za vratima, uspaničeni jednopartijski režim odlučio je učiniti sve kako bi ugušio glasove neslaganja.

U Tlatelolcu je tada privedeno 1300 ljudi, a ubijeno čak 400. Tragedije tu nisu stale: studentski je duh tada slomljen, a sama vlada poricala je sam masakr. Nedugo nakon što je dovršio montažu Krika, a koji će pričekati gotovo pedeset godina na javno prikazivanje, Aretche je u 28. godini života počinio samoubojstvo.

Krik je moćan i deklarativan film u kojem duge sekvence političkih govora stvari vode prema brutalnom i neizbježnom krešendu. Zrnate snimke, fotografije i iscrpni audiozapisi s terena ovdje su kao nezaboravni podsjetnik na užase masakra. Uvodnu riječ u film održat će filozof i politički analitičar Karlo Jurak.