Online predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

Online predavanje i filmski eseji Laure Mulvey

Novo izdanje programa Film XX u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC) od petka, 18. prosinca do ponedjeljka, 21. prosinca donosi online predavanje britanske feminističke filmske teoretičarke i autorice Laure Mulvey te projekcije četiriju kultnih filmova koje je režirala zajedno s bivšim suprugom, političkim novinarom i redateljem Peterom Wollenom.

Laura Mulvey (1941.) britanska je feministička filmska teoretičarka i autorica. Većina njezina spisateljskog rada istražuje pitanje identifikacije gledatelja i njezine povezanosti s muškim pogledom, a pogotovo seminalni esej Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju kao relevantno polje proučavanja. Mulvey će se u predavanju osvrnuti na kontekst u kojem su nastajali filmovi s Peterom Wollenom te na svoj esej-manifest Visual Pleasure and Narrative Cinema koji se bavi i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta. Njezino online predavanje pod naslovom Horizonti mogućnosti održat će se u petak, 18. prosinca u 18 sati i bit će dostupno putem linka te streama na Facebook stranicama KIC Zagreb i Dokukino KIC.

Između 1974. i 1982. godine Mulvey je zajedno s tadašnjim suprugom, političkim novinarom i filmskim teoretičarom Peterom Wollenom (1938-2019) napisala i režirala šest filmskih projekata, politički motiviranih filmskih eseja u kojima istražuju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. U subotu, 19. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazujemo Sfingine zagonetke (Riddles of the Sphinx, 1977) britanski avangardni klasik koji tematizira feminizam, majčinstvo i seksualnu različitost, te se smatra jednim od najrevolucionarnijih filmskih prikaza toga kako žene misle, osjećaju, djeluju i žude. U istom bloku gledat će se kratkometražni pseudo-dokumentarac Amy! (1979) o pionirskoj engleskoj pilotkinji Amy Johnson, prvoj ženi koja je samostalno letjela od Velike Britanije do Australije.

U nedjelju, 20. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC prikazuje se Pentezileja: Kraljica Amazonki (1974), prva filmska suradnja Mulvey i Wollena u kojoj autori istražuju ikonografiju žene ratnice i vode nas tisućljećima unatrag kako bismo proučili mitološki prikaz Amazonki. Je li Amazonka rijedak primjer snažne ženske figure ili je ona tek plod muške fantazije? U istom bloku gledat će se kratkometražni dokumentarac Frida Kahlo & Tina Modotti (1983) koji supostavlja vrlo različite opuse dviju umjetnica i političkih aktivistkinja – slikarice Fride Kahlo i fotografkinje Tine Modotti.

Ulaz na projekcije u Dokukinu KIC je besplatan. Filmovi će biti dostupni i na online platformi volimdokumentarce.net na 48 sati od subote, 19. prosinca u 19 sati do ponedjeljka, 21. prosinca u ponoć.