Online masterclass i retrospektiva Sergeja Dvorcevoja

Online masterclass i retrospektiva Sergeja Dvorcevoja

Restart i Subversive Film Festival u petak, 11. prosinca u 17 h organiziraju online masterclass predavanje jednog od najzanimljivijih suvremenih redatelja – kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja. Redatelj Nebojša Slijepčević s Dvorcevojem će razgovarati o redateljskim postupcima koje koristi, filmskoj etici te odnosu igranog i dokumentarnog žanra. Kako biste uživo pratili masterclass uključite se u točno vrijeme na Youtube kanal Restart Films na poveznici – https://bit.ly/3fQFuhP

Dvorcevoj je zadivio filmski svijet svojim kratkometražnim i srednjometražnim dokumentarcima koji spadaju u sam vrh svjetske dokumentaristike, a podjednako se briljantno iskazao i u igranom žanru. Osim brojnih nagrada koje je osvojio za svoja četiri dokumentarca, za svoja je dva dugometražna igrana filma Tulpan (2008) i Ajka (2018) nagrađen u Cannesu te na brojnim renomiranim svjetskim festivalima. I njegova igrana i dokumentarna djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.

Povodom masterclassa u Dokukinu KIC prikazat ćemo sva četiri autorova dokumentaristička remek-djela – filmove Raj (1995) i Dani kruha (1998) u subotu, 12. prosinca u 19 h, te filmove Cesta (1999) i U tami (2004) u nedjelju, 13. prosinca u 19 h. Filmovi će biti dostupni i na 24 sata na online platformi volimdokumentarce.net. Ulaz na projekcije je besplatan, kao i online streaming.