Okršaj sjećanja na prošlost(i) uz Dušana Makavejeva

Okršaj sjećanja na prošlost(i) uz Dušana Makavejeva

Novo izdanje programa najznačajnijih arhivskih dokumentaraca Hall of Fame posvećujemo velikanu jugoslavenske kinematografije i političkog filma, Dušanu Makavejevu, za 90. obljetnicu njegovog rođenja. U SFRJ-u je ostao najbolje zapamćen zbog eksplicitnog seksualnog filma iz 1971., W. R. Misterije organizma, koji je parodirao socijalističku ikonografiju. No u kinu ćemo se prisjetiti njegovog metafilma Nevinost bez zaštite iz 1968.

Radi se o filmu snimljenom na osnovu pronađenog istoimenog filma poznatog akrobata Dragoljuba Aleksića (koji potpisuje produkciju, scenarij, režiju, te nastupa kao glavni glumac u filmu), Nevinost bez zaštite (1942.) koji se ujedno i smatra prvim srpskim dugometražnim zvučnim filmom. Snimljen je četrdesetih godina prošlog stoljeća u okupiranom Beogradu, prikazan svega nekoliko puta, nakon čega su ga Nijemci zaplijenili, a komunističke vlasti zabranile zbog sumnje na redateljevu suradnju s okupatorima.

Makavejev dekontekstualizira originalnu priču i između inserata iz originalnog filma, melodramatske priče o snagatoru koji od nasilne ljubavi spašava jednu djevojku, ubacuje snimke ostarjele zvijezde kako ponavlja određene ekshibicije iz originala i druge likove, uz autentične snimke porušenog Beograda.

Među ostalim, Makavejeva Nevinost bez zaštite nagrađena je Srebrnim medvjedom i nagradom međunarodne kritike FIPRESCI na Berlinaleu. Film prikazujemo za redateljev 90. rođendan, u četvrtak 13. listopada, u 20 sati. Uvodnu riječ održat će filmologinja Petra Belc.

Vikend donosi i napetu priču o djevojci koja iz chat-sobe završava u zatvoru. Novi imperij progovara o položaju mladih u opresivnom okruženju “sveznajućeg” državnog aparata, te manipulacijama potrebnima za kontrolu. Kada se u chat mladih ljudi razočaranih antidemokratskim tendencijama vladajućih uvuče tajni agent, stvari se počinju gurati u ekstremnijem smjeru. Doku-triler Anne Šišove nagrađen je na amsterdamskoj IDFA-i te prikazan na festivalima diljem svijeta, a kod nas je na programu u subotu 15. listopada u 19 i nedjelju 16. listopada u 21.

Dodana je i posebna projekcija hrvatskog dokumentarca o prekooceanskom kuharu koji je sa strane ubacio u krijumčarenje droge. Mlungu – Bijeli kralj Davida Lušičića zanimljiv je portret čovjeka koji iz zatvora izlazi kao legenda, kojeg su smatrali šefom balkanske mafije a ne tek mulom koja je bio, a u nepoznato ulazi posve izgubljen pred izborom. Film se prikazuje u subotu u 21 sat.

U nedjelju u 19 sati uživajte u jedinstvenoj priči iz bukureštanskog podzemlja, “predivnom, nježnom i brutalnom” dokumentarcu Joosta Vandebruga o dječaku beskućniku koji svoj spas vidi u samoprozvanom kralju mreže tunela koja se proteže ispod ulica grada, dileru Bruceu Leeju, Bruce Lee i razbojnik. Koliko god se kralj trudio urediti podzemlje za svog najdražeg “razbojnika”, podzemlje nije adekvatno okruženje za odrastanje. Dječak završava u bolnici i mora birati, ostati u podzemnoj bandi ili isprobati novi život iznad zemlje.