Ograđivanje i hakiranje pravde u novom dokumentarnom tjednu

Ograđivanje i hakiranje pravde u novom dokumentarnom tjednu

Prema posljednjim podacima UN-a iz Ukrajine je dosad zbog rata izbjeglo više od 6 milijuna ljudi. I dok europske zemlje spremno primaju izbjeglice, dokumentarni film Tihe K. Gudac Žica vraća nas dosta drugačiji političko-sigurnosni krajolik u vrijeme izbjegličke krize 2015. godine, kada ruke Europe nisu bile toliko otvorene. Dokumentarac donosi priču o žičanoj ogradi, tzv. žilet-žici urezanu na hrvatsko-slovenskoj granici u kanjonu rijeke Kupe, na zadnjoj liniji schengenske zone.

Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu, na kojem je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a o njegovom dosegu puno govori što je na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan Papi Franji. Uvid je to u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama i implikacije koje ono ima za lokalne zajednice. Nakon prve projekcije u četvrtak 2. lipnja održat će se razgovor u kojem će sudjelovati redateljica filma Tiha K. Gudac i Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije. Moderatorica je novinarka Ivana PerićŽica je još na repertoaru od petka 3. do nedjelje 5. lipnja.

U subotu i nedjelju gledamo i dokumentarac Clare López & Juana Pancorba Hakirana pravda. U njemu pratimo slučaj najpoznatijeg zapadnog političkog zatvorenika Juliana Assangea od samog početka njegova desetogodišnjeg pritvora i borbe protiv izručenja u SAD gdje mu prijeti 175 godina zatvora radi otkrivanja američkih ratnih zločina. O sudbini Assangea, istraživačkog novinarstva no i cijelog tzv. slobodnog svijeta ovih dana odlučuje britansko sudstvo.

Ovaj tjedan u petak 3. lipnja u 21.30 ugošćujemo i značajnu pjesničku manifestaciju 59. Goranovo proljeće s projekcijom dokumentarca o slovenskom pjesniku Tomažu Šalamunu, Tikva na vrućem krovu svijeta. U njemu putujemo od rodnog mu Kopra, preko New Yorka, Berlina i drugih svjetskih metropola, sve do Venecije i zavirujemo u stvaralački proces i buran privatni život predanog pjesnika. Prije projekcije razgovarat ćemo sa slovensko-američkim autorskim dvojcem Nejcom Saje i Jeffreyjem Youngom.