O porazima i pobjedama u novom programu francuskih autora

O porazima i pobjedama u novom programu francuskih autora

Nakon snažnih žena u Dokukino nam stižu i dva Francuza: Jean-Gabriel Périot i nezamjenjivi Jean-Luc Godard.

Uz već najavljene bivše časne sestre u hitu Ivane Marinić Kragić, Nun of Your Business, sljedeći ćemo vikend u Dokukinu moći vidjeti i dva nagrađivana i važna djela iz francuske produkcije. Za početak će nas vrsni dokumentarist Jean-Gabriel Périot u Našim porazima podučiti o (ne)mogućnostima angažiranja današnjih neborbenih generacija iz perspektive učenika jedne pariške srednje škole. Mladi će prvo morati rekonstruirati ulomke iz najvažnijih djela koji su obilježili vrijeme nemira u Francuskoj u svibnju 1968., da bi ih potom analizirali iz sadašnje perspektive. Što je kapitalizam, što je politika, što je štrajk? Mogu li učenici artikulirati što od njih traži tri desetljeća stariji redatelj i proširiti područje borbe na sebi poznate teritorije pogledajte u dokumentarcu nagrađenome na Berlinaleu.

Ime koje zaista ne treba posebne uvode je planetarno poznati Jean-Luc Godard koji ni u svojim pozamašnim godinama ne prestaje raditi filmove. Kaleidoskop je njegovo posljednje ostvarenje koje se esejističkom minucioznosti i, nužno, poetskom slobodom bavi narušenim položajem slike i filma u suvremenom svijetu prezasićenom podražajima. A do zasićenja dolazi i u gustom intertekstualnom tkivu njegova rada; raznim intervencijama izobličuju se i oblikuju, briše i razvlače govoreni i pisani tekstovi, filmski i televizijski isječci, nerijetko do neprepoznatljivosti. No, njegov 45. dugometražni film itekako je prepoznat, toliko da je u Cannesu osvojio Posebnu Zlatnu palmu, prvu takvu u povijesti.

Ulaznice možete kupiti na našim stranicama putem PayPala. Naravno, iz epidemioloških razloga broj je gledatelja ograničen, stoga se pobrinite za svoje mjesto što prije.
O mjerama opreza koje poduzimamo u Dokukinu možete pročitati i ovdje.