Novo imperijalno & staro abnormalno na kino-programu

Novo imperijalno & staro abnormalno na kino-programu

Moć dokumentarnog filma razotkriva se u raskrinkavanju (kao subverziji) društvenih preokupacija, sposobnosti manipulacije oka u potrazi za istinama s kojima se moramo, ne možemo i ne želimo suočiti. Novitet tjedna nagrađivani je film ruske redateljice Anne Šišove o mehanizmima opresije Putinove Rusije Novi imperij i Mlungu – Bijeli kralj, hrvatski film Davida Lušičića o slučaju “mule” imenovanog u Bijelog kralja, uz projekciju festivalskih uspješnica Jonathana Perela (Kamuflaža) te Dane Komljena i Jamesa Lattimera (Sve, još uvijek, u orbiti) o tegobama nerazriješene prošlosti.

Žrtve državnog aparata nisu više samo moćnici iz špijunskih trilera. U Novom imperiju redateljica Šišova prati slučaj mlade Anje i njezinih prijatelja koji u zatvor završavaju zbog “ekstremističkih” tendencija iskazanih u okviru chat-sobe. Dok su se oni brinuli o antidemokratskim potezima ruske vlade, agent FSB-a poticao je sve ekstremnije odgovore.

Analiza slučaja, za koju je redateljica dobila nagradu na prestižnom festivalu IDFA, zastrašujuć je pogled u ugušeno i zatočeno društvo. Film je na programu u petak 7. listopada u 19 satisubotu 8. listopada u 21.15 te nedjelju 9. listopada u 19 sati.

Nakon napete ruske priče, u petak u 21 sat, prikazujemo argentinski dugometražni film Kamuflaža i kratkometražni Sve, još uvijek, u orbiti. Perelova Kamuflaža vrti se oko pisca i trkača Félixa Bruzzonea koji intervjuira i portretira zajednicu koja živi u blizini zloglasne vojne baze, negdjašnjeg kampa za pritvor i mučenje političkih neistomišljenika na periferiji Buenos Airesa. Iako su ta mračna vremena davno minula i gotovo da su zaboravljena, preostaje niz pitanja o važnosti sjećanja.

Na programu je i priča o Branimiru O., kuharu na prekooceanskom brodu koji je zarađivao i krijumčareći kokain. Iako je bio tek mula, u zatvoru je on imenovan “Bijelim kraljem”. Mlungu – Bijeli kralj prati njegove pokušaje da na slobodi posloži svoj život uz bogato oblikovanje zvuka Luke Gamulina te vrsnu montažu Damira Čučića. Riječima Janka Heidla, “dramaturškim zaokretima i žanrovsko-ugođajnim izmjenama gradi se, odražava, dočarava, konstruira, svijet nemira i nestalnosti jednoga individualca na pragu srednje dobi.”

Film se prikazuje u subotu 8. listopada u 19 sati nakon čega slijedi razgovor s redateljem. Na programu je i u nedjelju 9. listopada u 21 sat.

Subota i nedjelja u 16:30 prilika je da uhvatite film koji svojom iskrenošću i odvažnošću nastavlja osvajati kako nagrade, tako i publiku. Dirljivi dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić prikaz je tri godina provedenih prateći rad programa psihološkog osnaživanja u sklopu udruge Žene u Domovinskom ratu, Ja sam mnogo više od moje traume. Nakon subotnje projekcije čeka nas moderirana rasprava s Marijom, protagnosticom filma te producenticom i autoricom filma Mirtom Puhlovski.

Ulaznice su u prodaji na pojedinačnim stranicama filmova, a rezervacije dostupne na info@dokukino.net. Osim pojedinačnih ulaznica dostupne su i Godišnje ulaznice. Više informacija na linku.