Novi programi, nova gostovanja i Kim Longinotto

Novi programi, nova gostovanja i Kim Longinotto

“Ne radim filmove o problemima, već uživam snimati o buntovnicima ili pionirima ili ljudima koji rade nešto važno.”

Ova izjava slavne britanske dokumentaristice Kim Longinotto može se lako primijeniti i na naš novi programski tjedan. Osim što ćemo se pozabaviti Longinottinim stvaralaštvom kroz njezinih pet nagrađivanih i jedinstvenih filmova, također donosimo prvo izdanje novog filmsko-diskurzivnog programa Dokukino Eter uz višestruko nagrađivani dokumentarac Ivana Ramljaka O jednoj mladosti, te presjek hrvatske glazbene retro scene u režiji Dalibora Platenika, Retro Boom.

Tjedan otvara spomenuti uzbudljivi Dokukino Eter koji donosimo u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom. U sklopu tog novog projekta studenti će birati filmove i pozivati goste, te osmisliti događanje, a za prvo izdanje taj je izbor pao na redatelja Ivana Ramljaka i njegov intimni i dirljivi film O jednoj mladosti, posvećen nezamjenjivom prijatelju, talentiranom fotografu Marku ČaklovićuU razgovoru ćemo saznati više o njegovom filmskom djelovanju, zagrebačkoj underground sceni i počecima Radio Studenta.

Cijena karata je studentski snižena, na 2 €, a nakon projekcije i razgovora u srijedu 22. ožujka u 19 sati čeka nas druženje uz playlistu Radio Studenta u KIC klubu.

Od petka 24. ožujka do nedjelje 26. ožujka gledamo pet filmova slavne Kim Longinotto koja je u gotovo pola stoljeća dugoj karijeri snimila više od 20 filmova i pokupila brojne nagrade na prestižnim festivalima kao što su Cannes, Sundance, IDFA itd. Poznata je po svojoj istančanoj i nenametljivoj opservacijskoj metodi, odanosti načelima cinéma vérité, kao i suosjećajnom i osnažujućem pristupu karizmatičnim protagonisticama.

Ciklus njezinih filmova uključuje Snolovku iz 2014. o bivšoj prostitutki u Chicagu koja pomaže ženama u njihovoj borbi protiv seksualnog zlostavljanja i ogoljuje skriveno nasilje koje uništava živote mnogih, te Sestre u zakonu iz 2005. koji prati četiri sudske parnice u Kamerunu, rodno motivirane zločine protiv žena, i trud jedne sutkinje i jedne tužiteljice da se odupru ukorijenjenim seksističkim praksama. Filmovi su na programu u petak 24. ožujka.

subotu 25. ožujka na programu su Ružičasti sariji iz 2010. o veličanstvenoj Sampat Pal Devi, vođi tzv. ružičaste bande koja provodi pravdu na ulicama Indije, boreći se protiv nasilja nad ženama te fascinantnu Mafiju na nišanu, posljednji film koji je Longinotto snimila, a u čijem je središtu talijanska fotografkinja Letizija Battaglia i njezina duga karijera dokumentiranja života i zločina mafije u Palermu.

Posljednjeg dana, u nedjelju 26. ožujka, gledamo Opasne tete iz 2008. godine, dokumentarac o izuzetnoj skupini nepokolebljivih žena koje će učiniti sve ne bi li zaštitile zlostavljanu, zanemarenu i zaboravljenu djecu u Durbanu.

Prije nego što zatvorimo ciklus donosimo posebnu projekciju glazbom prožetog dokumentarca o hrvatskoj retro sceni, Retro Boom. U njemu ima svega, od rockabilly bendova preko pin up djevojaka do festivala i plesnih klubova, a redatelj Dalibor Platenik vješto objedinjuje sve motive s intervjuima s glavnim akterima ključnih događanja sa scene. Ulaz na projekciju je besplatan.