Dokukino Eter: Ivan Ramljak – O jednoj mladosti

  • režija: Ivan Ramljak /
  • Hrvatska /
  • 2020. /
  • 78'
jezik: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Dokukino Eter: Ivan Ramljak – O jednoj mladosti

U suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom pokrećemo novi filmsko-diskurzivni program Dokukino Eter koji će se održavati jednom mjesečno u Dokukinu KIC i namijenjen je primarno studentskoj populaciji.

Na prvom izdanju programa prikazujemo nagrađivani dokumentarac O jednoj mladosti i razgovaramo s redateljem Ivanom Ramljakom koji je nedavno postao i selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. U razgovoru, koji će voditi sami studenti, Ramljak će se osvrnuti na svoje filmsko djelovanje ali i na odrastanje krajem 1990-ih, stvaranje zagrebačke underground scene i početke Radio Studenta.

Film O jednoj mladosti pobijedio je u balkanskom programu Dokufesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Kroz priču o svom tragično izgubljenom prijatelju, i iznimno talentiranom fotografu Marku Čakloviću, Ramljak prolazi kroz bitna poglavlja zagrebačke underground kulture druge polovice 1990-ih i donosi fascinantnu priču o životu mladih u to „neobično vrijeme kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode.“ Jedna od tih oaza slobode je i Radio Student koji je grupica studenata suprotno od izvornih planova osnivača u ‘tihom prevratu’ pretvorila u alternativnu radijsku stanicu „koja nije za svakoga“ a i danas je vode studenti.

Nakon projekcije svi su pozvani da nam se pridruže u KIC klubu uz playlistu Radio Studenta.

Prošle godine krenula je obnova zgrade FPZG te su Klub Studenata FPZG i Radio Student ostali bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na legendarnom 5. katu Lepušićeve. Kroz zajednički program Dokukino Eter želimo im otvoriti svoj prostor i potaknuti mlade na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te ujedno promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce.

U sklopu projekta studenti će uz našu pomoć samostalno birati filmove, pozvati gosta, te osmisliti i organizirati događanje. Kroz niz susreta s filmskim umjetnicima omogućit ćemo im jedinstven uvid u kreativni proces ali i potaknuti da se i sami kreativno izraze kroz radionicu za stvaranje kratkih tematskih videa Lokalne filmske priče čime Dokukino postaje prostor kreacije i otkrivanja novih talenata.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
22 ožujak
Datum: 22.3.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5