Novi Hall of Fame uz arhivske dokumentarce i otvorenje izložbe Sanje Bistričić

Novi Hall of Fame uz arhivske dokumentarce i otvorenje izložbe Sanje Bistričić

Nova sezona programa Hall of Fame je pred nama – u sklopu ciklusa Arhivski dokumentarci i politike sjećanja u narednim ćemo mjesecima gledati najznačajnije dokumentarce koji se oslanjaju na pronađene snimke (found footage) i arhivske materijale kako bi propitivali zbilju i snagu sjećanja. Film se pokazuje plodnim medijem za proučavanje “modernog pamćenja”, a koje francuski povjesničar Pierre Nora opisuje “iznad svega arhivističkim”, u beskrajnoj reaproprijaciji slika.

Na prvom izdanju u petak 16. rujna, u 20 sati, filmski kritičar Nino Kovačić predstavit će film legendardnog dokumentarista Kena Burnsa, za Oscara nominirani Bruklinski most, koji donosi turbulentnu i intrigantnu priču o izgradnji prvog visećeg mosta na svijetu, simbolu New Yorka, priču o imaginaciji graditelja ali i poteškoćama na koje su nailazili.

Dokumentarist Burns inače je poznat po ambicioznim dokumentarnim projektima u kojima filigranski povezuje tekst i sliku, arhivsku materiju koristeći u predstavljanju američke povijesti. Posebno zapaženi bili su serijali koje je režirao za PBS o velikanima Hemingwayju, Muhammadu Aliju i Benjaminu Franklinu, a ovdje glavna uloga spada tehnološkom postignuću koje stoji kao dokaz vitalnosti, snalažljivosti i perspektivnosti američke kulture.

U petak se u Galeriji KIC otvara i izložba multimedijalne umjetnice Sanje Bistričić naziva Mislim da se sjećam / I Think I Remember koja se bavi istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik.

Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. Kustosica je izložbe Dina Pokrajac, a izložba će biti otvorena do 29. rujna 2022.