Novi filmsko-diskurzivni projekt i vikend uz filmove o tijelu, tehnologiji i državi nadzora

Novi filmsko-diskurzivni projekt i vikend uz filmove o tijelu, tehnologiji i državi nadzora

Novi kino-tjedan otvorit će posebna filmska projekcija povodom Dana planete Zemlje, koji obilježavamo u ponedjeljak 22. travnja u 19 sati, Sjeme Vandane Shive Camille Becket i Jamesa Becketa. Riječ je o dokumentarnom portretu jedne od najpoznatijih svjetskih ekofeministkinja, poznatom i kao “Gandhi sjemena”. U šarenom sariju i s grimiznim bindijem, dr. Vandana Shiva pokreće gomile, savjetuje svjetske vođe, te neumorno radi na terenu s malim poljoprivrednicima, a ovo je priča o njoj.

Petak 26. travnja (19 sati) rezervirali smo za novi projekt Kritika i društvo koji donosi Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a koji za cilj ima upoznati širu javnost s različitim kritičarskim i kustoskim pristupima u polju filmske umjetnosti. Prvo izdanje posvećeno je eksperimentalnom filmu i u sklopu njega bit će prikazano osam značajnih kratkih apstraktnih filmova, nakon čega će uslijediti razgovor s Marinom Kožul, selektoricom i jednom od osnivačica Festivala 25 FPS, te francusko-američkim filmskim umjetnikom, kritičarom i kustosom Maximilienom Lucom Proctorom. Kustosica programa je članica HDFK-a Ejla Kovačević.

Dokumentarnom programu vraćamo se u subotu 27. i nedjelju 28. travnja uz slovensko Tijelo, film Petre Seliškar koji je premijeru imao na netom završenom ZagrebDoxu. Redateljica je dva desetljeća provela prateći svoju blisku prijateljicu, bivšu manekenku i danas školovanu pijanisticu, u njezinoj borbi protiv rijetkih autoimunih bolesti. Intimni razgovori isprepliću se osobnim arhivima i kreativnom slikovnosti u propitivanju tajni ljudskog tijela i moći umjetnosti i prijateljstva.

Na vikend-repertoaru je i francuski film Drugi profil u kojem redatelj Armel Hostiou nailazi na svoj drugi profil na popularnoj društvenoj mreži koji ima brojne pratiteljice, redom u Kinshasi. Kad ih lažni Armel pozove na audiciju za svoj sljedeći film, pravi Armel odlučuje se ući u trag svojem dvojniku. U glavnom gradu Konga on najednom postaje detektiv i kroji uzbudljiv dokumentarac o autentičnosti i lažima.

Uz Drugi profil gledamo i uzbudljiv dokumentarac koji nas vodi među žrtve kineske orvelijanske superdržave, na ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem u kategoriji Movies That Matter, Potpuno povjerenje Jialing Zhang. Tri Kineskinje strastveno se bore za pravdu dok se susreću s prijetnjama i zastrašivanjem, čak i mučenjem. Zloupotreba tehnologije ima egzistencijalne reperkusije koje nije moguće zanemariti, čak ni u demokratskim zemljama.