Nova kino-sezona uz Miru Furlan kao Savu i Ljeto soula

Nova kino-sezona uz Miru Furlan kao Savu i Ljeto soula

Uz ljeto na izmaku važno je što nježnije vratiti se u “stvarni život”, zbog čega smo novu kino-sezonu odlučili otvoriti uz mirni tok zagrebačke rijeke, naraciju dobro znane Mire Furlan te mnogo soula kojim se prisjećamo čuvenog ljeta 1969. u SAD-u.

Program otvaramo u srijedu 7. rujna, posebnom projekcijom poetične Save Matthewa Somervillea uz razgovor s redateljem i ekipom koja je sudjelovala u različitim aspektima filma, izvršnim producentom Tiborom Keserom i queer-kolektivom House of Flamingo.

U filmu 990 kilometara duga rijeka pronalazi svoj glas u Miri Furlan i izvodi svoju priču o susjedima, poznanicima i strancima u zemljama bivše Jugoslavije kojom prolazi, o njihovim sjećanjima i razmišljanjima. Riječima same Mire Furlan, „Živimo u svijetu u kojem se uzgajaju sile mržnje, straha i rata. U takvom svijetu projekt poput Save donosi tračak nade. Podsjeća nas da su pred silom prirode nemoćni i ljudi i njihove politike nasilja“.

Projekcija je dio međunarodne filmske turneje koja se tijekom rujna održava u gradovima kroz koje protječe Sava. Ostale projekcije filma u kinu možete uhvatiti od petka 9. rujna do nedjelje 11. rujna.

Ljubitelje glazbe vodimo u Harlem 1969. godine kada se održala danas manje poznata ali povijesno izuzetno važna glazbena manifestacija, tzv. “crni Woodstock”, uz niz koncerata na kojima su nastupili svi velikani soula. Zato se Ljeto soula (… Ili kada se revolucija nije mogla prenositi), film Ahmira Khaliba Thompsona, poznatijeg kao Questlovea, frontmena benda The Roots, odmah svrstao među najbolje glazbene dokumentarce zadnjih godina. Polučio je ogroman kritičarski uspjeh, među ostalim i osvojivši Oscara, nagradu Britanske filmske akademije BAFTA, Grammyja, Peabody i više nagrada na Sundanceu.

U njemu se ističu nikad viđeni nastupi Stevieja Wondera, Nine Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Mahalie Jackson, B.B. Kinga, The 5th Dimension i drugih i time uzdiže moć glazbe i značaj revolucionarnog događaja, posebice za afroameričku zajednicu. Film je na rasporedu od petka 9. rujna do nedjelje 11. rujna.

Ulaznice su u prodaji, a svoje mjesto u kinodvorani možete i osigurati rezervacijom na info@dokukino.net. Ostatak rujanskog programa također je na webu, pa možete proučiti što vam donosimo. Vidimo se u novoj sezoni!