Nagrađivani redatelj Ivan Ramljak na novom izdanju Dokukina Eter

Nagrađivani redatelj Ivan Ramljak na novom izdanju Dokukina Eter

Osmo izdanje Dokukino Etera, programa koji donosimo u suradnji s Radio Studentom i Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti, donosi zapaženi dokumentarno-igrani film Ivana Ramljaka El Shatt – nacrt za utopiju koji je osvojio više nagrada, među kojima je i ovogodišnji Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, u kategoriji dugometražnog dokumentarca.

Na snimanje filma redatelja je potaknuo pronalazak dnevnika djeda Karla Pansinija, napisanog u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu. Riječ je o velikom zbjegu 28 000 stanovnika Dalmacije kojima je utočište od fašističke okupacije 1944. godine pruženo na drugom kraju Sredozemnog mora, od njihova doma tisućama kilometara udaljenom logoru u egipatskoj pustinji. Oslanjajući se na videozapise jednog britanskog dokumentarca i dostupne arhivske fotografije, Ramljak izvodi priču kroz svjedočanstva osam živućih sudionika o umjetnosti, ljubavi, izdržljivosti i živosti, te izazovima njihove tadašnje zajednice.

Dokukino Eter na programu je u četvrtak 11. travnja u 20 sati, a nakon filma će uslijediti razgovor s redateljem Ivanom Ramljakom te umjetnicom Florom Novak i spisateljicom Dariom Stilin koje se također bave temom El Shatta ali kroz druge medije. Stilin razvija TV seriju Platneni grad dok mlada umjetnica Novak stvara ciklus grafika s motivima zbjega. Razgovor o različitim umjetničkim pristupima tematici moderirat će Tereza Kelam s Radio Studenta i Dajana Ivičić iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti.