Nagrađivani ljubavnici i špijuni uz predstavljanje knjige u sklopu 14. SFF-a

Nagrađivani ljubavnici i špijuni uz predstavljanje knjige u sklopu 14. SFF-a

Ovaj tjedan na programu su dva zanimljiva dokumentarca koji ne prestaju osvajati nagrade i kritičke hvalospjeve: neponovljivi Agent Krtica čileanske dokumentaristice Maite Alberdi i dokuhit koji Hrvatska dugo nije vidjela, Ljubav oko svijeta para Rostuhar.

Agent Krtica neobični je dokumentarac koji je svoju premijeru imao na filmskom festivalu Sundance, bio u užem izboru za Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film i nakon toga proputovao svijet kao “najtopliji špijunski film ikada snimljen”, da se oslonimo na riječi kritičara Erica Kohna za IndieWire. Kada se obitelj žene koja boravi u domu za umirovljenike zabrine za dobrobit, privatni istražitelj angažira Sergia da se prijavi kao novi štićenik doma i pokuša (raz)otkriti istinu. Osim nove tehnologije, Sergio mora naučiti nositi se i s posve novim situacijama; može li zadržati emocionalnu distancu od drugih, koja je potrebna da bi uvjerljivo odradio ulogu krtice? Film možete pogledati u petak 15. listopada u 20 sati, subotu 16. listopada u 18 sati i nedjelju 17. listopada u 21 sat.

Dokumentarno ostvarenje poznatog putopisca Davora Rostuhara i njegove supruge Anđele Rostuhar ne prestaje puniti kino-dvorane diljem Hrvatske još od ljetne turneje. Ljubav oko svijeta film je zamamne vizualne poetike u kojem se putovanje isprepliće s ljubavi – ljubavi prema prirodi, različitim kulturama i bogatstvu ekspresija i emocija. Dobitnik nagrada publike na ZagrebDoxu i Danima hrvatskog filma bez tabua iscrtava  geografski, ekonomski i politički krajolik međuljudskih odnosa, nikada ne zanemarujući snagu individualca. Dokumentarac uhvatite u nedjelju 17. listopada u 19 sati.

 

Osim regularnog programa, u petak 15. listopada čeka nas i zaključak popratnog programa 14. izdanja Subversive Festivala u Dokukinu s predstavljanjem knjige Politička ekonomija digitalnih monopola: proturječja i alternative komodifikaciji podataka u izdanju Bristol University Pressa, uz prisustvo autora Paško Bilić, Toni Prug i Mislav Žitko. Ulogu moderatorice preuzima politička aktivistica i teoretičarka Katarina Peović. Knjiga se dotiče digitalnih platformi i načinima na koje reflektiraju kapitalističke načine proizvodnje, kao i proizvodnje javnog bogatstva kao alternativi robnim društvenim oblicima proizvoda. U razgovor će se uključiti i Ursula Huws, feministička politička ekonomistkinja i direktorica Nacionalnog instituta za društvenu analitiku i ekonomska istraživanja u Velikoj Britaniji.