Vikend mode, tekstila i opasnosti industrije

Vikend mode, tekstila i opasnosti industrije

U nastavku popularnog ciklusa posvećenom modnim i modom nadahnutim dokumentarcima u subotu 29. i nedjelju 30. listopada donosimo četiri naslova: globalno orijentirani Strojevi iz mehaničkog srca tekstilne industrije i Dok čekamo karneval iz brazilskog grada poznatog po traperu, te filmovi o moćnoj Vivienne Westwood izazovnom Helmutu Newtonu bez dlake na jeziku! A od ponedjeljka 24. do petka 28. listopada gledamo poseban doku-program 20. izdanja Zagreb Film Festivala.

 

Filmom Strojevi indijski redatelj Rahul Jain pokorio je svijet festivala: osim što je na Sundanceu nagrađen za najbolju fotografiju, te je prikazan na prestižnim festivalima IDFA i CPH:DOX, u Thessalonikiju je osvojio i nagrade kritike FIPRESCI, za najbolji film i posebnu nagradu žirija. Pratimo mukotrpnu rutinu u jednoj od brojnih tekstilnih tvornica u Indiji, gdje stroj i čovjek kao da su se stopili u jedno biće, a u filmu umjetnička vizija savršeno parira društvenoj svijesti. Priliku za pogledati film imate u subotu 29. listopada u 19 sati.

Nakon Jainovog izvrsnog ostvarenja pozabavit ćemo se osobom koja je inovirala pogled na modu i okoliš: nezamjenjivom pankericom, ikonom, aktivistkinjom, Vivienne Westwood. Iako ima 77 godina, podjednako je ekstravagantna, briljantna i svojeglava umjetnica na čelu je modne kuće koja ne prestaje iznenađivati. Portret umjetnice u režiji Lorne Tucker osvježavajuć je koliko i energičan.

Dok čekamo karneval umješnog Marcela Gomesa nagrađivani je film o gradiću na sjeveroistoku Brazila u čijoj se industrijaliziranoj svakodnevici razotkrivaju tekovine kapitalizma i njegove velike žrtve. Nebrojeni radnici ne prestaju šivati, sve dok ne dođe vrijeme karnevala. Na tankoćutan način prilazimo stanovnicima i radnicima i slušamo njihove misli. Prikazuje se u nedjelju u 19 sati.

Posljednja vizualna poslastica film je Gera von Boehma koji propituje nasljeđe i istražuje značaj velikog majstora fotografije koji je svoje nadahnuće pronalazio u ženskoj figuri. Helmut Newton: Perverzija i ljepota film je koji bez suzdržavanja ulazi u problematiku života i rada stvaratelja subverzivnih i provokativnih slika žena.

 

Danas kreće i program Najbolji dokumentarci ZFF-a povodom 20. obljetnice festivala. Riječima organizatora, za tu prigodu Dokukino postaje malena vremenska kapsula koja će nas vratiti u vrijeme kada su dokumentarni filmovi konkurirali za nagradu Zlatna kolica. Više o programu čitajte ovdje. Svi su programi u organizaciji Zagreb Film Festivala besplatni, ulaz je slobodan do popunjenja mjesta u dvorani.