Mladenačka potraga za slobodom misli i ekspresije u novom ciklusu

Mladenačka potraga za slobodom misli i ekspresije u novom ciklusu

Prvi tjedan srpnja ostajemo među mladima, u pričama o načinima otpora i borbe protiv ustaljenih povijesno društvenih obrazaca. Od petka 2. srpnja do nedjelje 4. srpnja na platnu prikazujemo pet dokumentaraca iz vrlo različitih sredina o vrlo različitim subjektima i trzajima formacije.

Petak donosi projekcije nagrađivane Djevojčice i hvaljenog filma Služiti druge.

Djevojčica je dokumentarni film francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza o jednoj transrodnoj djevojčici i njezinoj obitelji koja se bori ne bi li je zaštitila i istovremeno pokazala svijetu da njezina različitost bez trunka sumnje zaslužuje svoje mjesto pod suncem. Njihovu potragu za prihvaćanjem u ne posve naklonjenom svijetu redatelj prikazuje s velikom dozom empatije, trudeći se da barem u okvirima filma stvori prostor slobode i sigurnosti za malenu sedmogodišnju Sashu.

Subjekt filma Davidea Maldija Služiti druge je maleni Luca koji svoj život u planini mora zamijeniti rigidnim okruženjem prestižne hotelijerske škole. Tamo uči ponašanja koja su važna kako bi gost uvijek bio zadovoljan. U tom mehaničkom svijetu sluga i gospodara teško je razaznati glumu od stvarnosti, a autor pomno bilježi hotelijerske rituale i razotkriva bujajuće ambivalentnosti svojih protagonista.

U subotu je na programu švedsko-škotska produkcija Scheme Birds i još jedna projekcija Djevojčice.

Švedski redateljski duo, Ellen Fiske Ellinor Hallin, odlaze u negdašnji snažni radnički grad u Škotskoj kako bi popratile priču o Gemmi, temperamentnoj tinejdžerici koja se u svijetu u kojem djevojke završavaju u zatvoru ili zatrudne mora izboriti za sebe van društvenih ograničenja. Scheme Birds prikazuje njezin gnjev i frustraciju prema okolini, kao i način na koji se ti njezini osjećaji preusmjeravaju u strast za boksom i utrkivanjem goluba.

Na nedjeljnom su programu nagrađivani filmovi Transnistrija i Veerin čarobni život.

Transnistrija je liričan portret švedske redateljice Anne Eborn života omladine u ruralnom gradiću na sjeveru Transnistrije, separatističke i službeno nepriznate enklave u Moldaviji. Zrnatom 16-mm kamerom, uz prekrasni pastelni kolorit, ona zahvaća mlade naspram arhaične i nefunkcionalne infrastrukture iz sovjetske prošlosti, uz pratnju melankoličnih pop-pjesama.

Posljednji film na programu dokumentarac je bugarskog redatelja Tonislava HristovaVeerin čarobni život. To je priča o 25-godišnjoj Veeri koja svojim traumama iz djetinjstva pokušava pobjeći i od njih se osamostaliti igranjem uloga uživo (LARP). Redatelj je pritom poput “muhe na zidu”, ne želi omesti prirodne interakcije samih subjekata, čime se proširuju mogućnosti interpretacija uloga koje svi neprestano igraju.

 

Ulaznice možete kupiti na pojedinim stranicama filmova, dok se filmovi rezerviraju slanjem maila na info@dokukino.net.