Ljubavna pisma i generacijski portreti

Ljubavna pisma i generacijski portreti

Novi filmski tjedan u mjesecu ljubavi donosi priče o snažnim osjećajima koji život znače u ponešto drugačijem, platonskom, čistom i neromantičnom tonu.

Prvi dokumentarac na programu je novi film iz distribucije Restart Labela, Kako spasiti mrtvog prijatelja. Riječ je o “dijelom ljubavnoj priči, dijelom kućnom filmu i dijelom acid tripu” redateljice Marusje Siroječkovske posvećenom njezinoj srodnoj duši, senzibilnom Kimiju kojeg je život u depresivnoj Rusiji progutao, koji se pretvara u buntovni vapaj iz srca.

U nešto više od 100 minuta filma ukomponirani su isječci iz 150 sati materijala snimljenog u razdoblju od 12 godina, tijekom kojih pratimo moskovske milenijalce sklone teškim drogama, izmjenama razdoblja euforije i tjeskobe u sjeni autokratskog režima. I dok Kimi sve dublje zapada u vrtlog droge, Marusja fokus uspijeva staviti na studij i aktivizam. Ujedinjuju se kako bi snimili zadnji dramatični čin života.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak 16. veljače održat će se razgovor s redateljicom putem Zooma, a njega će moderirati voditeljica kina Dina Pokrajac.

U petak 17. veljače u 21 sat gledamo drugu ljubavnu priču, onu usmjerenu neodoljivim, pokretnim limenim stvorenjima iz doba socijalizma. Auti kojima smo odjurili u kapitalizam Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova nezaboravna je i simpatična odiseja zemljama istočne Europe u kojima mnogi još uvijek njeguju svoju ljubav prema negdašnjem simbolu nade, slobode ali i jedinstva. Film je na programu i u subotu u ranijem terminu, u 19 sati.

Na nedjeljnom programu, osim Siroječkovskine posvete prijatelju, gledamo i Futuru redateljskog trojca Francesca Munzija, Pietra Marcella i Alice Rohrwacher o Italiji mladih, lišenih veza s prošlosti, iscrpljenih sadašnjosti i odsječenih od bilo kakve budućnosti koju mogu zamisliti. Bez ikakvih osuda ili moralizacija ovo je podsjetnik da bi budućnost, koliko god neizvjesna bila, još nije izgubljena.