Liburnia uplovljava: Pobjednički filmovi s 18. LFF-a

Liburnia uplovljava: Pobjednički filmovi s 18. LFF-a

Sljedeći vikend provodimo u znaku festivala hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festivala. U kino nam stižu pobjednički filmovi lanjskog izdanja 18. LFF-a, koji se krajem kolovoza održao u Opatiji, uz prisustvo svih autora. U sklopu programa Liburnia uplovljava uz svih pet nagrađenih filmova – Porvenir Renate Poljak, Ono drugo selo Jadrana Bobana, Zašto mama vazda plače? Karmen Obrdalj, Bez lica Davida Lušičića, kao i miljenika publike, Starca i rodu Tomislava Jelinčića – donosimo i zagrebačku premijeru kratkometražnog dokumentarca najpoznatije hrvatske performerice Vlaste Delimar, hommage njezinu ocu, Užarska radionica Ivana Delimara.

 

U petak 21. svibnja u 19 sati program Liburnia uplovljava kreće s filmom koji je osvojio posebno priznanje žirija, Ono drugo selo. U selo s “dva imena, dvije povijesti i dva groblja” redatelj Jadran Boban odlazi kako bi ispričao priču o bolnoj i kompleksnoj temi Španovice/Novog Sela koje je istrpjelo i ratove i egzekucije, da bi danas služilo kao memento (mori) na obostrani osjećaj nepravde i generalizacije krivnje. Nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarat će s redateljem Jadranom Bobanom i snimateljem Srđanom Kovačevićem o procesu snimanja filma prema scenariju novinarke i aktivistkinje Vesne Kesić i metodi usmene povijesti koju su dvojac Boban/Kesić zajedno usavršili.

Nakon toga, u 21 sat, donosimo kratkometražni program s tri dokumentarca koji tematiziraju krhkost ljudskog sjećanja, od dizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Lušičićevom Bez lica (dobitnik nagrade za najbolji regionalni film), preko ljubavnih pisama iz rata u Zašto mama vazda plače? Karmen Obrdalj (dobitnica nagrade za najbolju režiju i najbolju montažu), do gradića Porvenir na dnu zemaljske kugle koji su osnovali hrvatski migranti početkom 20. stoljeća u istoimenom filmu Porvenir vrsne Renate Poljak, koja je kući odnijela nagrade za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka. Razgovor će se održati i nakon ovog programa sa svim redatelji(ca)ma filmova uz moderaciju Nine Kovačića. Ulaz na kratkometražni program i razgovor je besplatan.

subotu 22. svibnja u 19 sati vrijeme je za pretpremijeru dobitnika nagrade publike 18. LFF-a. Riječ je o dokumentarcu novinara i redatelja Tomislava Jelinčića, Starac i roda, koji donosi priču o ljubavi između udovca Stjepana i rode Malene koju je prije gotovo trideset godina pronašao ranjenoga krila i spasio. Starac i roda su nerazdvojni, njihove su se svakodnevice stopile u iščekivanju toplijih dana. Malena ima vjernog partnera Klepetana koji joj se vraća svake godine. No, dolaskom jeseni Klepetan se vraća prema Africi, dok Malena ostaje sa Stjepanom. Nakon filma Nino Kovačić će porazgovarati s redateljem.

Za kraj, u nedjelju 23. svibnja u 19 sati nam u goste dolazi Vlasta Delimar predstaviti svoj film posvećen ocu, Užarska radionica Ivana Delimara. “Kad umrem, pokopajte me na mojem imanju, ispod jalše, uz radionicu”, rekao je Vlastin otac jednom prilikom i upravo na njegovom imanju redateljica i performerica odlučuje započeti svoj novi konceptualni performans. Kako nije dozvoljeno pokapanje ljudskih tijela, u svoje dvorište Vlasta Delimar odlučila je pokopati očevu radionicu. Čin rušenja utoliko postaje kreativan, estetski i stvaralački čin. Nakon filma čeka nas i razgovor s Delimar koji će voditi umjetnica Josipa Bubaš. Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.