Legendarni dokumentarac o dragu u novom izdanju Hall of Fame

Legendarni dokumentarac o dragu u novom izdanju Hall of Fame

Posljednju kino-projekciju prije ljetne stanke posvetili smo kultnom dokumentarcu koji je obožavateljima natjecateljske emisije RuPaul’s Drag Race itekako poznat, Paris Is Burning. Riječ je o performativnom ostvarenju Jennie Livingstone koji donosi živopisne sekvence balova i iskrenih intervjua s umjetnicima i akterima na sceni harlemskih drag balova tijekom 1980-ih.

Vibrantna vremenska kapsula slavi drag supkulturu koju su uzdigli mnogi afroamerički i hispanoamerički gejevi, drag kraljice i transrodne žene, uz zabavna ali ozbiljna natjecanja, modne revije i plesne bitke. Queer spektakl svjedoči usponu moćne kulture iz svijeta opterećenog rasizmom, siromaštvom, nasiljem i homofobijom.

Naslov filma preuzet je od imena bala Paris Is Burning koji je jednom godišnje organizirao Paris Dupree, jedan od glavnih protagonista filma. Film prikazujemo povodom Mjeseca ponosa i 53. obljetnice Stonewallske pobune 28. lipnja 1969. kada je jedna racija u gej klubu izrodila snažan pokret za prava marginaliziranih manjina u društvu. Film je na programu u srijedu 29. lipnja u 20 sati, a uvodnu riječ održat će queer filmski kritičar, redatelj i aktivist Viktor Zahtila.