Kultni tour de force za kraj ovogodišnjeg programa

Kultni tour de force za kraj ovogodišnjeg programa

S blagdanima pred vratima kino-program za 2021. godinu odlučili smo zaokružiti uzbudljivim ostvarenjem kultnog francuskog filmaša i filozofa Sylvaina Georgea, njegovim prvim dugometražnim filmom iz 2009. godine, Nemoguće – Bijesni komadi. U njemu iscrtava svoj jedinstveni vizualni stil i motive kojima će se nastaviti baviti i u daljnjem radu, od nepravednih politika našeg doba, do paklenog života podčinjenih i manje sretnih pripadnika društva, migranata, nezaposlenih i zaposlenih, te studenata. Time se i izravno dotiče pitanja pobune.

S pomoću raznih analognih i digitalnih kamera donosi istinski tour de force francuskog militantnog filma izraženih estetskih ambicija. Četiri dijela i epilog vode nas kroz Calais, nezaobilaznu migrantsku točku na sjeveru Francuske, te studentske pobune u Parizu. Uz osjetne utjecaje Rimbauda, Lautrémonta, Dostojevskog, Benjamina, te slobodnog jazza i punka George obrađuje izvanredno životno stanje, suvišak i gubitak identiteta.

Film prikazujemo u četvrtak 23. prosinca u 19 sati u okviru programa Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma koji smo ove kinotečne sezone posvetili filmskim pobunama i politički angažiranom filmu. Ciklus završavamo u 2022. projekcijama filmova Handsworth Songs (John Akomfrah, 1986.) i Year of the Woman (Sandra Hochman, 1973.).

Nadalje, ovaj tjedan nastavljamo ciklus projekcija i diskusija za osnovno- i srednjoškolce s namjerom razgovora o izazovima suvremenog društva i poticanja kritičkog razmišljanja. U utorak 21. prosinca u 12 sati na programu je nagrađivani film Sébastiena Lifschitza o sedmogodišnjoj Sashi, Djevojčica. Razgovor o rodnoj disforiji moderirat će Ivona Anić.

O trenutno važećim epidemiološkim mjerama čitajte ovdje.