Kratkometražni program posvećen velikanu poljske kinematografije Krzysztofu Kieślowskom

Kratkometražni program posvećen velikanu poljske kinematografije Krzysztofu Kieślowskom

Ovotjedni program posvećujemo majstoru poljske kinematografije, redatelju Krzysztofu Kieślowskom, kao dio obilježavanja 80. obljetnice njegovog rođenja i 25. godišnjice njegove smrti. Iako prvenstveno poznat po seriji od 10 jednosatnih epizoda Dekalog (1987-88), glazbenoj psihološkoj drami Dvostruki Veronikin život (1991) i tzv. “trobojnoj trilogiji” inspiriranoj bojama francuske zastave i idealima iz nešto revolucionarnijeg razdoblja, Plavo, Bijelo Crveno (1993-1994), ovdje se bavimo njegovim manje poznatim, ali izvanrednim dokumentarnim opusom. U dva bloka prikazat ćemo ponajbolje kratkometražne dokumentarce kojima je uspio steći reputaciju autora koji se suprotstavlja mainstreamu i izvrsno uspijeva prikazati sudbine poljske radničke klase. Svi filmovi prikazuju se s engleskim titlovima.

U prvom bloku, koji je na programu u subotu 13. studenog u 19 sati, donosimo pet filmova iz druge polovice 1970-ih. Blok otvaramo portretima individualnih protagonista, Curicculum Vitae (1975.) o rekonstrukciji partijskog sastanka s amaterskim glumcem, u kojem se fikcija spaja s dokumentarnom formom, i S gledišta noćnog čuvara (1977.), satira o neugodnoj osobi fašističkih uvjerenja, koja je polučila izvanredan kritički uspjeh. Slijede dva filozofsko-konceptualna ostvarenja, Sedam žena različite dobi (1978.) s balerinama iz različitih dobnih skupina, i Govoreće glave (1980.), dokumentarna studija stanja svijesti u poljskom društvu manje od dvije godine prije prosvjeda 1980. i rađanja sindikata Solidarnost. Za kraj je tu poema o ljudima koji čekaju nekoga (ili nešto) na glavnoj željezničkoj postaji Postaja (1980.).

Drugi blok, na programu u nedjelju 14. studenog u 19 sati, okuplja šest filmova iz prve polovice 1970-ih. Iz grada Łódźa (1969.), Tvornica (1970.) i Bolnica (1976.) portreti su zajednica i određenih zanimanja, bile to tekstilne radnice iz tvornice u Łódźu, radnici u tvornici traktora u okolici Varšave ili kirurzi ortopedi u jednoj bolnici. Uz njih prikazujemo i Bio sam vojnik (1970.), dirljiv film o slijepim veteranima koji govore o svojim snovima, Refren (1972.) koji pokazuju mjesta susreta birokracije i pokopa, te Zidar (1973.), vizualni portret Józefa Malese, “junaka socijalističkog pothvata”, negdašnjeg aktivista Poljske ujedinjene radničke partije uoči parade Prvog maja.

 

Osim posveti Kieślowskom, ovaj tjedan donosi i projekcije dokumentarca o najvećoj i u neku ruku najkontroverznijoj mladoj aktivistkinji za spas klime, Greti Thunberg. Umjesto da se bavi vlastitim obrazovanjem i tipičnim srednjoškolskim brigama, ona kreće u školski štrajk ispred švedskog parlamenta želeći natjerati “odrasle koje nije briga za njezinu budućnost” da poslušaju znanstvenike. Gretu možete uhvatiti od petka do nedjelje, a nakon projekcije u petak možete pogledati omiljeni hrvatski dokumentarac koji podjednako ističe ljepotu prirode kao i ljepotu ljudi različitih kultura, Ljubav oko svijeta. Za nju se uvijek traži ulaznica više, stoga osigurajte svoje mjesto što prije.