Kinopremijera filma o pravom licu gig-ekonomije i glazbeni doks o zvijezdi jazza

Kinopremijera filma o pravom licu gig-ekonomije i glazbeni doks o zvijezdi jazza

Platformska ili gig-ekonomija relativno je mlad pojam, nastao na vrhuncu ekonomske krize u prvoj dekadi 21. stoljeća, ali to ga nije spriječilo da se svijetom proširi brzinom “internetske veze”. Gaže, odnosno gigs, koje su dotad bile pojam iz glazbeno-izvedbene industrije sada su se počele povezivati s fragmentarnim poslovima prijevoza, dostave hrane i ostalih usluga koje obavljaju “honorarci” na određeno vrijeme.

Omamljeni obećanjem fleksibilnog radnog vremena, neovisnosti i kontrole nad vremenom i novcem, radnici diljem svijeta povjerovali su u bajku novog ekonomskog sustava. Uvjeti rada često su nezavidni, skloni (nenajavljenim) izmjenama, pod milošću promjenjive aplikacije, netransparentnog algoritma i ocjena korisnika. Kanadska redateljica Shannon Walsh fokusira se na iskustvo radnika bez radničkih prava i dokumentarcem Prava cijena online poslova razotkriva pravu cijenu gig-ekonomije.

Film ukazuje na probleme nove globalne radne snage na nereguliranom tržištu, čiji prekarni rad tehnološkim divovima osim hrane na vrata donosi i ogromne profite. U distribuciju kreće u petak 29. travnja, a nakon kinopremijere slijedi i razgovor u kojem će sudjelovati Josip Miličević iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata radnika digitalnih platformi, Dunja Kučinac iz kolektiva BLOK i Platforme Za K.R.U.H. i dr. sc. Filip Majetić, voditelj projekta Prekarnost rada u gig ekonomiji u Hrvatskoj (PrekarGigHrv) iz Instituta Ivo Pilar. Moderatorica je sociologinja i filmska kritičarka Jelena Ostojić.

U subotu 30. travnja i nedjelju 1. svibnja donosimo glazbeni dokumentarac redatelja Jamesa Erskinea o jednoj od najvećih jazz pjevačica, Billie. Film se temelji na 200 nasnimljenih sati intervjua novinarke Linde Lipnack Kuehl s velikom Billie Holiday za nikada objavljenu biografiju. Riječ je o višeslojnom i atmosferskom ostvarenju koje daje kompleksnu sliku ponosne žene i nasilne ovisnice, odane prijateljice i osvetoljubljive ljubavnice, čitavo vrijeme držeći na umu njezin značaj i snagu.