Kinopremijera dokumentarca o globalnoj krizi stanovanja uz razgovor i masterclass s redateljem Gerttenom

Kinopremijera dokumentarca o globalnoj krizi stanovanja uz razgovor i masterclass s redateljem Gerttenom

Veliki gradovi postali su igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba. Ogleda se to u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara diljem svijeta ostaju jednako niski. Zbog svega toga u velikim gradovima postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani.  Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja?

Na ova kompleksna pitanja aktualne odgovore daje najnoviji istraživački dokumentarac poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena Izbačeni. U filmu pratimo Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Uz redatelja posjećuje veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem. Cijene najma ne prestaju rasti, iako prihodi stanara stagniraju. Toliko je problem izražen da i čitavi kompleksi zjape prazni.
Među sugovornicima u filmu koji raspravljaju o problemu pojavljuju se i nobelovac Joseph Stiglitz, poznati talijanski istraživački novinar i pisac Roberto Saviano te gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak, 29. travnja u 20:30 sati održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu. Preko Zooma će im se pridružiti i Leilani Farha, protagonistkinja filma, a razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad.

Sljedećeg dana, u petak 30. travnja u Dokukinu KIC redatelj filma održat će i masterclass predavanje u organizaciji Restarta.