Kako probiti vlastite granice uz nagrađivane hrvatske dokumentarce

Kako probiti vlastite granice uz nagrađivane hrvatske dokumentarce

Nadolazeći vikend posvećen je dvama recentnim hrvatskim dokumentarcima koji su režirale žene, a koji su osvojili brojna festivalska i druga priznanja u regiji zahvaljujući odvažnom načinu na koji pristupaju relevantnim temama traume, kolektivne povijesti i granica, kako geopolitičkim, tako i onim osobnim.

U petak 10. lipnja 19 sati prikazujemo Veće od traume, film priznate hrvatske novinarke, redateljice i scenaristice Vedrane Pribačić o životu triju žena silovanih u Domovinskom ratu, njihovom nošenju s traumom i potrebi da nadiđu svoje potresne priče. Usprkos teškoj temi, prema riječima mnogih kritičara dokumentarac uspijeva biti “osnažujući”, ne predaje se očaju, i daje glas osobama koje su ipak mnogo više od njihove traume.

Film je nagrađen je posebnim priznanjem i nagradom publike na ovogodišnjem ZagrebDOX-u, a na Danima hrvatskog filma pokupio je čitav niz nagrada, među ostalim nagradu za etiku i ljudska prava te još jednu nagradu publike. Nakon premijerne projekcije očekuje nas razgovor s redateljicom koji moderira filmska kritičarka Jelena Pašić. Veće od traume na programu je i u subotu 11. i nedjelju 12. lipnja u 18 sati.

U subotu i nedjelju u 20 sati gledamo na ZagrebDOX-u nagradom FIPRESCI ovjenčanu Žicu Tihe K. Gudac. Film je nastao u okviru doku-serijala koji se bavi kontroverznim i kompleksnim pitanjima granica u Europi i vodi nas u kanjon rijeke Kupe, između Hrvatske i Slovenije, na mjesto gdje se urezala žičana ograda radi zaustavljanja protoka ilegalnih migranata. Posljedice na lokalno stanovništvo, ali i krajolik, pokazuju se ipak mnogo većima.

Za sve filmove karte su dostupne online, a rezervacije su moguće mailom na info@dokukino.net.